A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Best of Makó

2019. augusztus 17. - Szeretem a pulykát

Ki járt Makón? És ki evett már ilyen finomságot? Biztos sokan, mert igazi magyaros étel, és amilyen egyszerű, olyan finom, úgyhogy nem is érdemes többet ide írni.... jó étvágyat!:)

2019_07_makoi_pulykaszelet_kicsi.jpg

Makói pulykaszelet

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé 
  • 2 dkg vaj
  • 2-4 vöröshagyma
  • olaj
  • a tálaláshoz:
  • petrezselymes újburgonya

A húst a vajon pirosra sütjük, félretesszük. A hagymát karikára vágjuk és forró olajban kisütjük. A húst a hagymával megszórva, petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Mustárszószos pulykamell

Nem bonyolítottuk túl ezt a fogást, de nem is ezért szeretjük. Egy pikáns és karakteres étel a mindennapokra. Szigorúan pulykából:) 

2019_07_mustarszoszos_pulykamell_kicsi.jpg

Mustárszószos pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé szeletelve
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • 2-4 evőkanál mustár
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: apróra vágott snidling vagy újhagyma zöldje

A megmosott húst a vajon megsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Felöntjük a tejszínnel, belekeverjük a mustárt és sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk és a hússal tálaljuk. Megszórhatjuk aprított snidlinggel is.

Ananászos pulyka

Nyári ízek, gyors kaják. Új jelmondtunk jegyében ajánljuk ezt a nem szokványos finomságot. 

2019_07_ananaszos_pulyka_kicsi.jpg

Ananászos pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé 
  • 1 doboz daraboltananász-konzerv 
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál szójaszósz 
  • őrölt szerecsendió 
  • őrölt gyömbér 
  • a tálaláshoz: pirított szezámmag

A megmosott húst apró kockára vágjuk és a vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett ananászt, meglocsoljuk a szójaszósszal, és pirosra sütjük. Hozzáöntjük az ananász levének felét és addig főzzük, amíg ragacsos nem lesz és a hús meg nem fő. Fűszerezzük, még párszor átkeverjük majd szezámmaggal megszórva tálaljuk. 

Sült tojás

Ez bizony igazi fehérje-bomba, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne finom. Sőt. Érdemes kipróbálni, közben pedig kísérletezni izgalmas fűszerekkel, amik feldobhatják a hagyományos ízeket. Hajrá:) 

2019_07_sonkaval_toltott_sult_tojas2_kicsi.jpg

Sonkával töltött sült tojás

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 főtt tojás
  • 10 dkg pulykasonka
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt sajt
  • a tetejére: reszelt sajt
  • a tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld

 

A tojásokat megpucoljuk, kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük, összekeverjük az apróra vágott sonkával, tejföllel, sajttal, mustárral, vajjal és a sóval. A tojásokat tűzálló tálba tesszük, 1-1 evőkanálnyi krémet teszünk rájuk, a maradék krémet köré halmozzuk, megszórjuk sajttal és 180 fokon addig sütjük, amíg meg nem pirul. Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Pulykakolbászos túrós palacsinta

Ehhez a fogáshoz nincs is mit hozzáfűzni, egyszerűen finom és kész:) Bármelyik nap meg lehet enni:)

2019_07_pulykakolbaszos_turos_palacsinta_kicsi.jpg

Pulykakolbászos túrós palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 10 dkg túró
  • 9 dkg liszt
  • 4 evőkanál tej
  • 3 tojás

A sütéshez: vaj + apróra vágott petrezselyemzöld

A töltelékhez:

  • 2 vöröshagyma
  • 20 dkg vékonyra, apróra darabolt pulykakolbász
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl alaplé
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • vaj

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, 30 percre félretesszük, majd a forró vajon 4 egyforma palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat közepes lángon sütjük, csak akkor fordítjuk meg, amikor teljesen elvált az edénytől. Letakarva félretesszük.

A vajon megdinszteljük a szeletekre vágott hagymát. Hozzákeverjük a kolbászt, pár percig együtt sütjük, majd megszórjuk a liszttel, felöntjük az alaplével, belekeverjük a paprikát és felforraljuk. Kb. 10 percig forralva főzzük, hogy sűrű szaftos legyen. Sózzuk, majd a palacsintákat megtöltjük és feltekerjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

1 étel 2 fogás

De mi most csak 1-re koncentrálunk, méghozzá az igazi örökzöld melegszendvicskrémre!:)

Ez most pörköltből készül, íme:

2019_07_magyaros_melegszendvics_kicsi.jpg

Magyaros melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 20 dkg pulykapörkölt
  • 4 dkg vaj
  • 4 szelet kenyér
  • 4 szelet sajt

 

A pörkölt húst apróra összevágjuk, belekeverjük a vajat. A kenyerekre halmozzuk, 1-1 szelet sajtot teszünk rá és grillsütőben megsütjük. Forrón tálaljuk.

És hogy kell pörköltöt készíteni? Hát így: https://szeretemapulykat.blog.hu/2018/09/26/pulyka_porkolt

Vajon hány féle étel készíthető pörköltből? 

Mint az éttermekben

Igen, ez a fogás megállná a helyét bárhol, ahol kínai kajáról van szó:) Elő a késekkel, és persze a fűszerekkel!

2019_06_kinai_otfuszeres_pulykaragu3_kicsi.jpg

Ötfűszeres pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 2 vöröshagyma 8-ba vágva
  • 1 nagyobb sárgarépa julienre vágva
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt csillagánizs
  • 1 kávéskanál őrölt édeskömény
  • 1 kávéskanál őrölt szecsuáni bors
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2-4 evőkanál sötét szójaszósz
  • 4 evőkanál sűrű paradicsompüré
  • 1 evőkanál cukor vagy édesítőszer

a tálaláshoz: főtt rizs és szezámmag

A húst az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a sárgarépát és pár percig tovább pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, jól átkeverjük, felöntjük 2 dl vizzel, belekeverjük a cukrot, a szójaszószt és a paradicsomot majd többször átkeverve addig főzzük, amíg a hús meg nem fő és a szósz sűrű nem lesz. Főtt rizzsel, szezámmaggal megszórva tálaljuk.

Van ennél egészségesebb?

A kérdésre a választ nem tudjuk, de a zöldséges pulyka tuti befutó, ha könnyű nyári húsos ételt szeretnél enni. Hát nem csodás?:)

2019_06_gombas_repas_pulykaragu4_kicsi.jpg

Gombás-répás pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 1 nagyobb sárgarépa tisztítva, karikára vágva
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: főtt rizs

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig főzzük, majd beleszórjuk a répát és pár percig tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a gombát, pár percig főzzük, megszórjuk a lisztel, újabb pár perc pirítás után felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek is megfőnek. Főtt rizzsel tálaljuk.

Felültünk a gombóc vonatra

Tényleg, mert megint gombócos recept következik:) De nem fogjátok megbánni, az tuti.

2019_07_husgomboc_curry_szoszban_kicsi.jpg

Húsgombóc curry-szószban

Hozzávalók

a húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált pulykacomb
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 kisebb tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • őrölt bors

továbbá:

  • 1 evőkanál curry
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • a sütéshez: olaj

A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk belőle, majd az olajon megsütjük. Meglocsoljuk a borral, az alaplével és a tejszínnel, belekeverjük a curryt és addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz. Magában vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Egri húsgombócleves

"Nincs is jobb egy jó levesnél" - szokták mondani. Ez szerintünk igaz most is, bár 36 fokban lehet nem a legjobb ötlet, de aki leveses, próbálja ki. Tehát a konyhában irány Eger, jó utazást:) 

2019_06_egri_husgombocleves_kicsi.jpg

Egri húsgombócleves

Hozzávalók

a pulykagombóchoz:

  • 25 dkg darált pulykafelsőcomb
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 dkg búzadara
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsír

továbbá:

  • zöldségleves
  • tejszín
  • a tálaláshoz: kakukkfű

A hagymákat a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a húshoz, belevegyítjük a fűszereket a búzadarát, a tojást és jól összegyúrjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és alaplében vagy sós vízben kifőzzük. Tejszínnel elkevert zöldségleveshez adjuk, megszórjuk kakukkfűvel és tálaljuk.

u.i: a bikavér elhagyható:)