A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Gyors, könnyű, bármikor jó és finom: ez sonkasaláta

2023. december 04. - Szeretem a pulykát

Egy salátának mindig helye van az asztalon: magában, köretnek, reggel, délben, este. Ünnepekkor vagy csak úgy... teljesen mindegy, együnk salátát minél többet. 

A mi variációnk pedig ez:) 

2023_11_oszi_sonkasalata2_kicsi.jpg

Szuper finom sonkasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg pulykamellsonka csíkokra vágva  
  • 15-20 dkg trappista sajt csíkokra vágva
  • 2-3 alma pucolva, csíkokra vágva

 

a tartárhoz:

  • 2 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • kevés cukor
  • 1 citrom leve
  • frissen őrölt bors (elhagyható)

a díszítéshez: almaszeletek (elhagyható)

A tartár hozzávalóit összekeverjük. Beleforgatjuk a sonkát, a sajtot és az almát. Tányérba szedjük és azonnal vagy behűtés után tálaljuk. Díszíthetjük almaszeletekkel is.

Beköszöntött a hideg: jöjjön a keleti fűszeres tépett pulykacomb

Esik a hó rendesen. Nem tudjuk, hogy kinél milyen a táj, vidék egyes részein például kifejezetten szép, ahol nem olvadt el egyből. A tájtól függetlenül jól esik a hidegben valamilyen átmelegítő ételt enni. Ehhez jók a fűszerek:)

Jöjjön egy szuper fűszeres és finom étel a hideg napok ebédjeként!

2023_11_keleti_fuszerezesu_tepett_pulykacomb2_kicsi.jpg

Keleti fűszerezésű tépett pulykacomb

Hozzávalók:

  • 1-2 nagyobb filézett pulyakcomb

a páchoz:

  • 1 evőkanál római kömény
  • 2-3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl ketchup
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 lila hagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál almaecet
  • frissen őrölt bors


a tálaláshoz:

  • apróra vágott koriander vagy petrezselyem


A pác hozzávalóit összekeverjük, a húst vastagon bekenjük vele. Tűzálló tálba tesszük, lefedjük és 180 fokon kb. 1 órát sütjük. Akkor jó, ha már villával szálakra tudjuk széthúzni.
Forrón, korianderrel megszórva, tetszőleges körettel tálaljuk.

Hétindító finomság

Már meg is éheztünk:)

De mi az a mángold? Azért nem annyira ismert, mint a cékla. Pedig rokonságban vannak, növénytani besorolás szerint répaformák családjába tartozik az a szuper konyhazöldség. "leveles répa"-ként is ismert. 

Vitamin tuninghoz is alkalmas: a mángold A-, B1-, B2- és C-vitamint is tartalmaz, ezenkívül foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is. 

Ja és még finom is:)

2023_10_mangoldos_pulykamell_kicsi.jpg

Mángoldos pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg kockára vágott pulykamell
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2-4 evőkanál vaj

a mángoldhoz:

  • 50 dkg friss mángold
  • 2 dkg vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 2-5 dkg reszelt parmezán
  • a tálaláshoz: főtt rizs

A húst a vajon pirosra sütjük. Hozzáadjuk a sót és a fokhagymát, pár percig még pirítjuk, félretesszük. A vajon megpároljuk a tisztára mosott, nagyobb darabokra tépkedett mángoldot. Hozzáadjuk a fokhagymát, a sót és felöntjük a tejszínnel. Pár percig főzzük, majd főtt rizzsel a hússal tálaljuk.  

Ne a citromba harapj, hanem ebbe:)

Mert ez bizony nem húzza össze a szádat, ha megkóstolod, sokkal inkább érzed magad a mennyi ízek világában:) Ennyit a marketingről, jöjjön a lényeg - hiszen tudjuk, hogy ilyet még úgy sem csináltatok. 

2023_10_citromos_pulyka_tesztasalata_kicsi.jpg

Citromos pulyka tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg kockára vágott pulykamell
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 bio citrom
  • 1-2 szelet bio citrom
  • szárított rozmaring
  • olaj
  • továbbá: főtt tészta
  • a tálaláshoz: friss saláta

A húshoz keverjük a citrom levét és finomra reszelt héját, hozzáadjuk a citromkarikát, a fűszereket és az olajon pirosra sütjük. Belekeverjük a tésztát és friss salátával tálaljuk.

Tipp: melegen és hidegen is fogyasztható.

A szójaszósz a pulykához is illik

2023_09_vajas_szojaszoszos_pulyka2_kicsi.jpg

Ez bizony most nem a hagyományos ízeket fogja képviselni, ám csupa jó dolog van benne. Nem is írunk hozzá többet, mert magáért beszél a kép, de higgyétek el, hogy pofonegyszerű elkészíteni és nagyon finom.

Vajas, szójaszószos pulyka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg kockára vágott pulykamell
  • 30 dkg shiitake gomba
  • 10 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 evőkanál sötét szójaszósz
  • 2 cm-es gyömbér finomra reszelve
  • 1 evőkanál szezámolaj (elhagyható)
  • a tálaláshoz: főtt rizs + apróra vágott újhagyma + (fekete) szezámmag

A vajon zsirjára sütjük a megmosott, felszeletelt gombát. Hozzákavarjuk a húst és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát és a szezámolajat. Pár percig folyamatosan kevergetjük, majd forrón a rizzsel tányérra szedjük. Apróra vágott újhagymával és szezámmaggal megszórva tálaljuk. 

Tipp: csomagolós ebédként is kitűnő fogás, mert hőálló tálban a mikróban könnyen melegíthető.

Télre készülve - figyelem: nem randis kaja!

2023_11_babos_hus_kicsi.jpg

Ez amolyan téli étel, de gyorsan hozzá tesszük, hogy nem első randis kaja. Ezzel együtt mi ezt nagyon szeretjük, mert csupa jó dolog van benne, iszonyú finom. Hát hajrá!!:)

Babos hús

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50-80 dkg darált pulykacomb
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (40 dkg)
  • 1 konzerv vörös bab (40 dkg)
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál római kömény
  • frissen őrölt bors
  • 2-5 dl alaplé vagy húsleves
  • 2-4 evőkanál olaj

A hagymát az olajon megpároljuk, hozzákeverjük a fokhagymát majd a húst és addig kavargatjuk, amíg a hús meg nem pirul. Hozzáöntjük a hámozott paradicsomot, az alaplét és a fűszereket. Felforraljuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Belekeverjük az átmosott, lecsöpögtetett babot, még pár percig főzzük és tetszőleges körettel, például főtt rizzsel tálaljuk.

A mindennapok kedvence: egy könnyű, gyors és finom ebéd (olaszos beütéssel)

 2023_09_fokhagymas_pulyka_spenotos_ricottas_tortellinivel_kicsi.jpg

Fokhagymás pulyka spenótos-ricottás tortellinivel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg felkockázott pulykamell
  • 1 evőkanál (liba)zsír vagy olaj
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 20-25 dkg friss, mosott bébi spenót
  • 1 teáskanál vaj
  • 10-15 dkg natúr krémsajt
  • a tálaláshoz: 1 csomag (40 dkg) friss spenótos-ricottás tortellini kifőzve, lecsöpögtetve

A húst forró zsírban pirosra, ropogósra sütjük. Hozzátesszük a fokhagymát és a sót, párszor átkeverjük, félretesszük.
A spenótot a vajon megfonnyasztjuk, hozzáforgatjuk a krémsajtot és a kifőtt tésztát. A hús felét is hozzákavarjuk, tányérokba szedjük és a tetejére a maradék húst is ráhalmozzuk, forrón tálaljuk.

Tipp: csomagolós ebédként is kitűnő fogás, mert hőálló tálban mind mikróban, mint sütőben könnyen melegíthető.

Igazi őszi saláta

Tagadhatatlanul beköszöntött az ősz: ebben a szürke, néhol esős és hideg, szeles időben kellenek a vitaminok - már mondani sem kell, annyit hallottuk. Viszont ha ez így van, akkor legalább legyen finom, igaz? 

Ezért jöjjön legújabb ajánlatunk, a rendkívül kreatív elnevezésű szuper őszi saláta:) Az egyszerű cím azonban igazi finomságokat rejt, ezt is érdemes bátran kipróbálni, elég csak ránézni és a kedvünk is jobb lesz. Hátha még meg is kóstoljuk:)

2023_10_oszi_salata_kicsi.jpg

Őszi saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg kockára vágott pulykamell
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 nagy cékla
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 20-40 dkg sütőtök
  • 4 evőkanál olaj
  • frissen őrölt bors
  • szárított rozmaring

A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk. Az olajhoz keverjük a sót, a fokhagymát és a fűszereket. Tűzálló tálba tesszük a húst, a zöldségeket és beleforgatjuk a fűszeres olajat. A tálat lefedjük és 180 fokon 40 percig sütjük, majd a fedőt eltávolítva további 20 percig tovább pirítjuk. Ha elkészült, tányérra szedve kínáljuk. 
Tipp: melegen és hidegen is fogyasztható. És lehetőleg ne faljuk fel, hanem hagyjunk a családnak is. 

Viszlát nyár!:)

Ha így kell búcsúztatni a nyarat, akkor akár minden nap:):)

Nem vicc, ezt az ételt tényleg úgy hívják, hogy Viszlát nyár tésztaétel. E remek ínycsiklandó finomság hosszú múltra tekint vissza, brit tudósok meg nem erősített leletekre hivatkozva az évszakok kialakulásával egy időre teszik első elkészítését. Ennyit a felvezetésről, jöjjön a lényeg!:)

2023_10_viszlat_nyar_tesztaetel_kicsi.jpg

Viszlát nyár tésztaétel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg csíkokra vágott pulykamell
  • 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma (ki ne hagyd!)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2-5 dkg aszalt paradicsom
  • pár szem koktélparadicsom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • pár levél friss bazsalikom
  • kevés chili
  • olaj
  • továbbá: főtt tészta + reszelt parmezán (ez is nagyon kell bele)
  • a tálaláshoz: bazsalikom

A húst az olajon pirosra sütjük, hozzákeverjük a paprikát, a sót, az apróra vágott aszalt paradicsomot, a paradicsomot és a fűszereket. Pár percig főzzük, hozzákeverjük a főtt tésztát és a tészta főzővízéből 2-4 evőkanálnyit. Beleforgatjuk a sajtot és forrón, bazsalikommal díszítve tálaljuk. És viszlát nyár! 

Reméljük maradt még kukorica:)

Az előző recept után itt egy másik kukoricával tuningolt darab. Lime? Feta sajt? Koriander? Nem fogjátok megbánni, higgyetek nekünk:)

2023_10_pulykasult_fetas_kukoricaval_kicsi.jpg

Pulykasült fetás kukoricával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg szeletekre vágott pulykamell
  • 20-30 dkg kukorica
  • őrölt pirospaprika
  • 1 lime
  • 10-15 dkg feta
  • 1 csokor koriander vagy petrezselyemzöld
  • olaj vagy vaj

A húst sózzuk és megszórjuk a paprikával. Az olajon pirosra sütjük.
Hozzáadjuk a kukoricát és a sajt felét, amit kézzel elmorzsolunk. Meglocsoljuk a lime levével, megszórjuk az apróra vágott korianderrel. Pár percig főzzük, majd a maradék, elmorzsolt fetával megszórva tálaljuk. Tetszőleges köretet is kínálhatunk hozzá. Hát nem csodás?:)

süti beállítások módosítása