A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Hu, ez nagyon finom

2020. február 14. - Szeretem a pulykát

2020_02_paradicsomos_tejszinben_fott_pulyka2_kicsi.jpg

Paradicsomos tejszínben főtt pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kockára vágva
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 1 dl alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 5-8 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • pár szem aszalt paradicsom
  • olaj
  • frissen őrült bors
  • a tálaláshoz friss bazsalikomlevél

A megmosott húst az olajon fehéredésig pirítjuk, Hozzáadjuk a paradicsompürét, pár percig kevergetve pirítjuk, felöntjük a tejszínnel és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Beleszórjuk a parmezánt, még pár percig főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad, majd friss bazsalikommal díszítve tálaljuk

 

Utazzunk mediterrán tájakra:)

Legalábbis, ami az ízeket illeti, egy finom ebéddel kényeztethetjük magunkat nyugodtan, íme:

2020_02_mediterran_pulykaragu2_kicsi.jpg

Mediterrán pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró darabokra vágva
  • 15-20 dkg pulykakolbász
  • 1 lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 piros és sárga paprika
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 1 marék olívabogyó felaprítva
  • őrölt bors
  • olaj
  • a tálaláshoz: petrezselyemzöld

 

Az olajon megpirítjuk a húst. Hozzáadjuk a hagymát, tovább pirítjuk, belekeverjük az apróra vágott fokhagymát, és a felcsíkozott paprikákat. Felöntjük a paradicsommal, a borral, megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt puhára főzzük. A fedőt eltávolítjuk és sűrűre beforraljuk. A kolbászt száraz serpenyőben megpirítjuk és az olívabogyóva raguhoz keverjük. Megszórjuk a petrezselyemmel és tálaljuk.

Itt aztán van mit aprítani...

A sok hozzávaló nem feltételenül jelent mindig sok munkát, de most itt azért dolgozni kell. De megéri:)

2020_01_bataszeki_pulykamell2_kicsi.jpg

Bátaszéki pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell szeletekre vágva
  • 50 dkg gomba szeletekre vágva
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 10 dkg húsos vékonyra szeletelt szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 4-5 ecetes uborka felcsíkozva
  • 1 paprika felcsíkozva
  • 1 kápia paprika felcsíkozva
  • őrölt bors
  • apróra vágott petrezselyem

A szalonnát az olajon zsírjára pirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A zsiradékon megsütjük a sóval megszórt húst, kiszedjük, félretesszük. Megpirítjuk a hagymát, belekeverjük a paradicsompürét, pár percig pirítjuk, felöntjük 1-2 dl vízzel, jól elkeverjük, 30 percig rotyogtatjuk, majd belekeverjük a paprikákat és az uborkát. Még pár percig rotyogtatjuk, sózzuk, borsozzuk és a hússal tálaljuk.

Pulykanyak leves

Pulykanyak leves - ahány ház, annyi szokás, hogy ki mikor, mivel és hogyan főzi. Szerintünk így könnyű és finom, és szinte bármikor megesszük. 

2020_01_pulykanyak_leves_nef_kicsi.jpg

Pulykanyak leves

Hozzávalók:

  • 3 pulykanyak
  • 1 vöröshagyma
  • 3-5 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zeler
  • 1 -2 gerezd fokhagyma
  • fekete szemes bors
  • őrölt kömény
  • petrezselyemzöld

A húst hideg vízben feltesszük főzni. Amikor felforrt és a teteje habos lesz, leöntjük róla a vizet és újra hideg vízben feltesszük főzni. Egy órát főzzük, majd beletesszük a megpucolt zöldségeket és a fűszereket és a legkisebb lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Forrón tálaljuk, adhatunk hozzá tésztát is.  

Elmerengünk néha a Marengon

Majdnem olyan, mint az előző fogásunk.. de csak majdnem. Nagyon finom és szinte vidáman néz ki a tányéron:)

2020_01_pulykamell_marengo_modra_kicsi.jpg

Pulykamell Marengo módra

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell kockákra vágva
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • liszt
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 evőkanál ecetes gyöngyhagyma
  • 25 dkg csiperke negyedekre vágva
  • 2 paradicsom
  • 1,5 dl száraz rozé
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: pirított kenyér és TÜKÖRTOJÁS

A megmosott húst megsózzuk, liszttel megszórjuk és az olajon megpirítjuk, kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a gyöngyhagymát, a gombát, majd pár perc pirítás után belekeverjük a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket. Felöntjük a borral, visszetesszük bele a húst és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. 
Tálaláskor a tányér közepére kerül a kenyér, rá a ragu, majd a tetejére a tükörtojás. 

Megsütöd, kiveszed, megsütöd, kiveszed, megsütöd...

Igen, mint a sorminta, csak a főzésben, azaz ismétlődő teendőink vannak a képen látható finom fogás elkészítésével:)

2020_01_pulykamell_erdeszne_modra_kicsi.jpg

Pulykamell erdészné módra

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell
  • 1 vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba negyedekre vágva
  • 10 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna
  • 15 dkg savanyú gyöngyhagyma
  • őrölt bors
  • továbbá: 1/2 kg krumpli
  • a sütéshez: olaj

 

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és bő olajban kisütjük, félretesszük. 

A szalonnát kevés olajon zsírjára pirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megsütjük a húst, kiszedjük, félretesszük.

A zsiradékon megpirítjuk hagymát, hozzákeverjük a gombát, zsírjára pirítjuk, belekeverjük a gyöngyhagymát és a szalonnát. Pár percig főzzük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a krumplit és a sült hússal tálaljuk.

Sült hús pörkölt

Hát igen, durván néz ki, és iszonyú finom is. Nem szokványos módon készítettük, de mindig jó néha máshogy csinálni ugyanazon ételeket. 

2020_01_sult_hus_porkolt2_kicsi.jpg

Sült hús pörkölt

Hozzávalók:

  • 50-80 dkg pulykacomb
  • 50 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 2-4 evőkanál zsír
  • őrölt bors
  • 2-3 füstölt pirospaprika

A húst megmossuk, leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk, bekenjük a zsírral és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.

A hagymát a zsíron megpároljuk. Megsózzuk, megszórjuk a pirospaprikával, pár percig kevergetjük, majd rátesszük a felkockázott húst. Felöntjük kevés vízzel, felforraljuk, majd takarékra vesszük és fedő alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz.

Vargányás raguleves

Rég volt leves. Ezért lett leves:)

2020_01_varganyas_raguleves2_kicsi.jpg

Vargányás raguleves

Hozzávalók:

50 dkg pulykacomb kockákra vágva

1 vöröshagyma apróra vágva

1 evőkanál őrölt pirospaprika

2-4 krumpli felkockázva

4 sárgarépa

2 fehérrépa

őrölt bors

1-2 evőkanál zsír vagy olaj

1 marék szárított vargánya


A hagymát a zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, megszórjuk a paprikával, pár percig kevergetjük. Beletesszük a zöldségeket, felöntjük annyi vizzel, hogy bőven ellepje, majd addig főzzük, míg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Hozzáadjuk a szárított vargányát és még pár percig főzzük, majd a zöldségeket, kiszedjük, felkarikázzuk, kockázzuk és a levesbe visszatéve tálaljuk.

Nem ér rakott krumplinak csúfolni

Nem, nagyon nem rakott krumpli vonal, de amikor kész van, akkor azért összetéveszthető - de csak ránézésre. Mert egyébként teljesen más ízvilág nyilván, de pont ezért jó, és pont ezért ajánljuk.

2020_01_sajtszoszos_rakott_pulykamell_nef_kicsi.jpg

Sajtszószos rakott pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva
  • 4 krumpli
  • 1-2 evőkanál pulyka fűszersó
  • 2 tömlös krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • a tál kenéséhez: vaj

A krumplit megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk és megfőzzük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk és a krumplik egyharmadát beletesszük. Ráfektetjük a megmosott, leszárított húst, megszórjuk a fűszerrel és rákenjük az egyik tömlős sajtot. Majd megint egy sor krumplit, húst, fűszert, sajtot rétegezünk rá, a tetejére pedig rárétegezzük a maradék krumplit. Meglocsoljuk a tejszínnel és 180 fokon 1 órát sütjük, majd tálaljuk.

u.i. még azért lehet meg lehet bolondítani kolbásszal:)

Gombás-pulykaragu tésztaburokban

Nagyon finom, nagyon könnyű, és egy kicsit más, mint a megszokott fogások. És még jól is néz ki:)

2020_januar_gombas_pulykaragu_tesztaburokban_nef_kicsi.jpg

Gombás-pulykaragu tésztaburokban

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg csiperke szeletelve
  • aprított petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • 2 dl tejszín

továbbá:

  • vajastészta
  • olvasztott vaj
  • petrezselyemzöld

A húst a vajon megsütjük, kiszedjük, félretesszük. A zsiradékon megpároljuk a hagymát, rátesszük és zsírjára pirítjuk a gombát. Visszatesszük a húst, hozzáadjuk a fűszereket és hozzákeverjük a tejszínt. Pár percig rotyogtatjuk, majd tűzálló tálba szedjük. A vajastésztából tetszőleges formákat szaggatunk és az étel tetejére tesszük. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a petrezselyemmel és 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk.