A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Receptek a nagyvilágból: Olaszország

2025. június 25. - Szeretem a pulykát

Most Spanyolország után a másik kedvelt és ismert üdülő országba hívunk minden pulykahús rajongót: irány Olaszország!:)

Olaszországnak köszönheti a világ többek között a pizzát és a pasta-kat, azaz a tésztaételeket, de még egy sor egyéb gasztronómiai finomság is innen ered. Kevéssé ismert, de az olaszok is szeretik a pulykát:) Tehát rokon lelkek vagyunk:)

Mutatunk egy szuper olasz pulykás receptet, ami nekünk magyaroknak egy különleges hozzávalót is tartalmaz, ez pedig az articsóka. Lehet a hazai üzletekben kapni, érdemes kipróbálni, mert a nem szokványos íze kicsi újdonságot jelenthet a hétköznapi menükben, és a családnak is érdemes beemelni a hús-tejtermék-magyar zöldségek háromszög jelentette bevásárló listába. Márcsak azért is, mert roppant egészséges is. 

Egy kicsit az articsókáról...

Egy 150 cm magas növény, aminek virág alakú zöld fejét fogyasztják - ez a virágzás előtti állapot. Az ókorban gyógynövényként indította karrierjét. Észak-Afrikában őshonos, de Európában is megterem, főleg Olaszországban, tehát nem véletlen a recept sem:) Egyébként csak később lett belőle konyhai / étkezési célú élelmiszer. Egy helyen azt is írják, hogy "földes ízű" és jellemzően édeskés és diós íze van. 

articsoka1.png

Ami az egészségességet illeti, csak szuperlatívuszokban szoktak róla beszélni, pontokba szedve döbbenetes: 

  1. vérnyomás-szabályozás,
  2. koleszterinszint-csökkentés,
  3. májregenerálás,
  4. epehólyag-gyulladás mérséklése,
  5. vércukorszint-szabályozás,
  6. puffadás mérséklése,
  7. IBS tüneteinek enyhítése,
  8. az agy megfelelő működésének elősegítése,
  9. rákos megbetegedések kezelésénél is hatás,
  10. rendkívüli antioxidáns hatás.

És akkor most lássuk mit eszünk: 

Pulykával és articsókával töltött kagylóhéjak Arrabbiata szósszal

recept_foto.png

Hozzávalók:

  • 1 zacskó óriás kagyló tészta
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1/2 hagyma, apróra vágva (kb. 1 csésze)
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 450 g darált pulykahús
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, 
  • kb. 250-300 gramm articsóka durvára vágva
  • 2 doboz ricotta sajt (nekünk kb. 425 grammra van szükségünk a recepthez)
  • 3/4 csésze reszelt parmezán
  • 2 tojás, enyhén felverve
  • 1/4 csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem
  • 5 csésze Arrabbiata szósu
  • 1 és 1/2 csésze reszelt mozzarella (kb. 140 g)

Az Arrabbiata szósz összetevői: 

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 170 g szeletelt pancetta, durvára vágva (ezt tökéletesen lehet helyettesíteni bacon-nel is)
  • 2 teáskanál tört pirospaprika-pehely (lehet sima pirospaprika (por) is...)
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 5 csésze üveges vagy friss marinara szósz (ez valójában fűszeres paradicsomszósz)

A legfontosabb: nem kell mindent eredetiben elkészítenünk, hogyha nem tudunk valamilyen alapanyagot beszerezni vagy nincs kedvünk: ma már kis túlzással mindent lehet készen kapni, így pl. a marinara szósz is van az üzletekben (reklámot nem csinálunk), ill. valamit egyszerűsíthetünk is. A friss fűszerek miatt sem kell görcsölni, nyugodtan használhatjuk a bolti, hagyományos szárított formulát is. Pancetta helyett is jó a bacon. Persze, mindenkit arra bíztatunk, hogy érdemes legalább egyszer rászánni az időt és a pénzt is, hogy minden frissen legyen hozzá és mi magunk készítsük el a komplexebb hozzávalókat. 

Elkészítés:

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet magas lángon. Adjuk hozzá a tésztát, és főzzük puhára, de harapásra még nagyon keményre (al dente), időnként megkeverve, körülbelül 4-5 percig. Szűrjük le a tésztát.

Eközben egy nagy, vastag serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepesen magas lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzzük, amíg a hagyma megpuhul és barnulni kezd, körülbelül 3 percig. Adjuk hozzá a darált pulykahúst, 1/2 teáskanál sót és 1/4 teáskanál fekete borsot, és folytassuk a főzést, időnként megkeverve, amíg a hús enyhén aranybarna és teljesen átsült nem lesz. Adjuk hozzá az articsóka szíveket, és keverjük össze. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt pulykás keveréket a ricotta sajttal, a parmezán sajttal, a tojásokkal, a bazsalikommal, a petrezselyemmel, valamint még kevés sóval és borssal. Keverjük össze.

A tésztahéjak megtöltéséhez öntsünk egy közepes tepsi aljára 1 csésze Arrabbiata szószt. Vegyél egy kagylót a tenyeredbe, és töltsd meg egy nagy kanálnyi pulykahúsos keverékkel, körülbelül 2 evőkanállal. Helyezd a megtöltött kagylót a sütőtálba. Addig töltsd a kagylókat, amíg meg nem telik a tepsi. Locsold meg a maradék Arrabbiata szósszal a kagylókat, és szórd meg reszelt mozzarellával. Ezen a ponton recept szerint 1 napra hűtőbe / fagyasztóba kell tenni lefedve az egészet. De nem nagy tragédia, ha mégsem tesszük.

Sütéshez melegítsd elő a sütőt 205°C-ra. Süsd addig, amíg a kagylók átmelegszenek, és a sajt elkezd barnulni, körülbelül 60 percig (20 percig, ha a kagylók nincsenek fagyva).

Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a pancettát, és pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd együtt, de a fokhagyma ne égjen meg. Add hozzá a marinara szószt és a pirospaprika-pelyhet, és forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni - majd mindent egy tányéron tálalhatsz és jó étvágyat!:) 

Forrás és bővebb info:

  • https://greendex.hu/articsoka/ 
  • https://foodnetwork.co.uk/recipes/turkey-and-artichoke-stuffed-shells-arrabbiata-sauce 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemapulykat.blog.hu/api/trackback/id/tr6518893420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása