Most Spanyolország után a másik kedvelt és ismert üdülő országba hívunk minden pulykahús rajongót: irány Olaszország!:)
Olaszországnak köszönheti a világ többek között a pizzát és a pasta-kat, azaz a tésztaételeket, de még egy sor egyéb gasztronómiai finomság is innen ered. Kevéssé ismert, de az olaszok is szeretik a pulykát:) Tehát rokon lelkek vagyunk:)
Mutatunk egy szuper olasz pulykás receptet, ami nekünk magyaroknak egy különleges hozzávalót is tartalmaz, ez pedig az articsóka. Lehet a hazai üzletekben kapni, érdemes kipróbálni, mert a nem szokványos íze kicsi újdonságot jelenthet a hétköznapi menükben, és a családnak is érdemes beemelni a hús-tejtermék-magyar zöldségek háromszög jelentette bevásárló listába. Márcsak azért is, mert roppant egészséges is.
Egy kicsit az articsókáról...
Egy 150 cm magas növény, aminek virág alakú zöld fejét fogyasztják - ez a virágzás előtti állapot. Az ókorban gyógynövényként indította karrierjét. Észak-Afrikában őshonos, de Európában is megterem, főleg Olaszországban, tehát nem véletlen a recept sem:) Egyébként csak később lett belőle konyhai / étkezési célú élelmiszer. Egy helyen azt is írják, hogy "földes ízű" és jellemzően édeskés és diós íze van.
Ami az egészségességet illeti, csak szuperlatívuszokban szoktak róla beszélni, pontokba szedve döbbenetes:
- vérnyomás-szabályozás,
- koleszterinszint-csökkentés,
- májregenerálás,
- epehólyag-gyulladás mérséklése,
- vércukorszint-szabályozás,
- puffadás mérséklése,
- IBS tüneteinek enyhítése,
- az agy megfelelő működésének elősegítése,
- rákos megbetegedések kezelésénél is hatás,
- rendkívüli antioxidáns hatás.
És akkor most lássuk mit eszünk:
Pulykával és articsókával töltött kagylóhéjak Arrabbiata szósszal
Hozzávalók:
- 1 zacskó óriás kagyló tészta
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/2 hagyma, apróra vágva (kb. 1 csésze)
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 450 g darált pulykahús
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors,
- kb. 250-300 gramm articsóka durvára vágva
- 2 doboz ricotta sajt (nekünk kb. 425 grammra van szükségünk a recepthez)
- 3/4 csésze reszelt parmezán
- 2 tojás, enyhén felverve
- 1/4 csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél
- 2 evőkanál apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem
- 5 csésze Arrabbiata szósu
- 1 és 1/2 csésze reszelt mozzarella (kb. 140 g)
Az Arrabbiata szósz összetevői:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 170 g szeletelt pancetta, durvára vágva (ezt tökéletesen lehet helyettesíteni bacon-nel is)
- 2 teáskanál tört pirospaprika-pehely (lehet sima pirospaprika (por) is...)
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 5 csésze üveges vagy friss marinara szósz (ez valójában fűszeres paradicsomszósz)
A legfontosabb: nem kell mindent eredetiben elkészítenünk, hogyha nem tudunk valamilyen alapanyagot beszerezni vagy nincs kedvünk: ma már kis túlzással mindent lehet készen kapni, így pl. a marinara szósz is van az üzletekben (reklámot nem csinálunk), ill. valamit egyszerűsíthetünk is. A friss fűszerek miatt sem kell görcsölni, nyugodtan használhatjuk a bolti, hagyományos szárított formulát is. Pancetta helyett is jó a bacon. Persze, mindenkit arra bíztatunk, hogy érdemes legalább egyszer rászánni az időt és a pénzt is, hogy minden frissen legyen hozzá és mi magunk készítsük el a komplexebb hozzávalókat.
Elkészítés:
Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet magas lángon. Adjuk hozzá a tésztát, és főzzük puhára, de harapásra még nagyon keményre (al dente), időnként megkeverve, körülbelül 4-5 percig. Szűrjük le a tésztát.
Eközben egy nagy, vastag serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepesen magas lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzzük, amíg a hagyma megpuhul és barnulni kezd, körülbelül 3 percig. Adjuk hozzá a darált pulykahúst, 1/2 teáskanál sót és 1/4 teáskanál fekete borsot, és folytassuk a főzést, időnként megkeverve, amíg a hús enyhén aranybarna és teljesen átsült nem lesz. Adjuk hozzá az articsóka szíveket, és keverjük össze. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt pulykás keveréket a ricotta sajttal, a parmezán sajttal, a tojásokkal, a bazsalikommal, a petrezselyemmel, valamint még kevés sóval és borssal. Keverjük össze.
A tésztahéjak megtöltéséhez öntsünk egy közepes tepsi aljára 1 csésze Arrabbiata szószt. Vegyél egy kagylót a tenyeredbe, és töltsd meg egy nagy kanálnyi pulykahúsos keverékkel, körülbelül 2 evőkanállal. Helyezd a megtöltött kagylót a sütőtálba. Addig töltsd a kagylókat, amíg meg nem telik a tepsi. Locsold meg a maradék Arrabbiata szósszal a kagylókat, és szórd meg reszelt mozzarellával. Ezen a ponton recept szerint 1 napra hűtőbe / fagyasztóba kell tenni lefedve az egészet. De nem nagy tragédia, ha mégsem tesszük.
Sütéshez melegítsd elő a sütőt 205°C-ra. Süsd addig, amíg a kagylók átmelegszenek, és a sajt elkezd barnulni, körülbelül 60 percig (20 percig, ha a kagylók nincsenek fagyva).
Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a pancettát, és pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd együtt, de a fokhagyma ne égjen meg. Add hozzá a marinara szószt és a pirospaprika-pelyhet, és forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni - majd mindent egy tányéron tálalhatsz és jó étvágyat!:)
Forrás és bővebb info:
- https://greendex.hu/articsoka/
- https://foodnetwork.co.uk/recipes/turkey-and-artichoke-stuffed-shells-arrabbiata-sauce