A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Spenótos-fetás pulykatál

2020. szeptember 14. - Szeretem a pulykát

Nagyon szeretjük. Nagyon finom. Szóval csak szuperlatívuszokban tudunk erről beszélni, de aki kóstolta, az tudja miért:) Esetleg még bacon-nel lehet tuningolni... 

2020_08_spenotos_fetas_pulykatal2_kicsi.jpg

Spenótos-fetás pulykatál

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kockára vágva
  • 25 dkg spenót
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 dl tejszín
  • őrölt bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • olaj

továbbá: főtt tészta 

A húst az olajon fehéredésig főzzük. Felöntjük a tejszínnel, beletördeljük a fetát és elkeverjük benne a spenótot és a fokhagymát. Addig főzzük, amíg a hús meg nem fő. Hozzákeverjük a főtt tésztát, tűzálló tálba öntjük és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Trikolor pulykatál 

Menzakaja, de nagyon, viszont nemcsak könnyű elkészíteni, hanem finom is. A receptben nincsen, de egy kis kolbásszal is lehet vadítani:)

2020_08_trikolor_pulykatal_kicsi.jpg

Trikolor pulykatál 

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell nagyobb kockára vágva
  • 20 dkg (fagyasztott) zöldbab
  • 1 kápia vagy pritamin paprika csíkokra vágva
  • 1 lila hagyma felcsíkozva
  • 2 dl tejföl
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál mustár
  • vaj vagy olaj
  • a tálaláshoz: főtt rizs

A hagymát. a zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a zöldbabot, a paprikát, a tejfölt, a mustárt, sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Főtt rizzsel vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Kínai ötfűszeres pulykamell

Kínában ilyet nem tudsz enni, nálunk viszont igen:) Egy nagyon finom, pikáns és fűszeres pulyka egytálétel a mai menü, jó étvágyat kívánunk:)

2020_08_kinai_otfuszeres_pulykaegytal_kicsi.jpg

Kínai ötfűszeres pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kockára vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg csiperke gomba négybe vágva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 pritamin paprika felcsíkozva
  • 15 dkg sárgarépa gyufaszálra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál szárított gyömbér
  • szójaszósz
  • őrölt bors
  • 1-2 evőkanál kínai ötfűszer 
  • olaj

továbbá: főtt tészta

Az olajon megpároljuk a hagymát, a gombát. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Meglocsoljuk a szójaszósszal, hozzákeverjük a fűszereket, a répát, a borsót és a paprikát. Pár percig rotyogtatjuk, amíg a hús meg nem fő, majd belekeverjük a tésztát, pár percig főzzük, majd tálaljuk.

Gombás pulykapaprikás...hmmmmmm

Elindult az iskolaszezon, ezért mi is kissé ráállunk a könnyen elkészíthető egytálételekre, ami a szokásos rohanós hétköznapokon segítséget jelenthet. Íme az első:)

2020_08_gombas_pulykapaprikas_tojasos_nokedlivel_kicsi.jpg

Gombás pulykapaprikás tojásos nokedlivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell nagyobb kockára vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg csiperke negyedbe vágva
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • apróra vágott petrezselyemzöld
  • zsiradék
  • a tálaláshoz: tojásos nokedli 

 

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre főzzük, hozzáadjuk a gombát, zsírjára pirítjuk, majd a húst fehéredésig főzzük. Megszórjuk a pirospaprikával, belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Tojásos nokedlivel, tetszőleges savanyúsággal tálaljuk.

Nyári végi grillezés

Ez bizony nyári étel, a javából. Ezért itt a nyár utolsó napjaiban gondoltuk még visszacsempésszük a hangulatot, mert ezzel garantáltan jól fog telni a kerti grillezés barátokkal és/vagy a családdal. Szóval elő a faeszenet!:)

2020_08_fokhagymas_tejfolben_pacolt_pulyka_kicsi.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell 2x2 cm-es kockákra vágva
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2-4 evőkanál kovászos uborka lé
  • 1-2 evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld

továbbá:

  • vízben áztatott hurkapálcák

a tálaláshoz:

  • tejföl
  • fokhagyma
  • kovászos uborka

A tejfölhöz keverjük a többi hozzávalót, beleforgatjuk a húst és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A kovászos uborkát vékony karikákra vágjuk és egy éjszakára ezt is hűtőbe tesszük. 

A húst a pálcákra húzzuk és grillen vagy olajjal vékonyan kikent serpenyőben minden oldalát pirosra sütjük. Forrón tálaljuk a kovászos uborkával, adhatunk mellé pitát vagy tetszés szerinti köretet is. 

Szezonos kaja

Igen, szezonja van vagy legalábbis közeleg. Ez nem más, mint a gomba. És ha gyors, egyszerű, ugyanakkor nagyon finom egytalételt szeretnétek, akkor ez a legjobb választás. A bátrak kísérletezheznek a gombával, hiszen például rókagombával durván fel lehet dobni. Jó étvágyat:)

2020_08_pulykamelles_gombas_teszta_kicsi.jpg

Pulykamelles-gombás tészta

Hozzávalók: 

  • 50 dkg pulykamell apróra vágva
  • 50 dkg csiperke felszeletelve
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg szalonna apró kockákra vágva
  • 2 dl tejszín
  • főtt tészta
  • parmezán

A szalonnát a vajon zsírjára sütjük, kiszedjük, félretesszük. A húst a zsíron megsüjük, belekverjük a gombát, megpirítjuk, hozzáadjuk a tejszínt, és pár percig főzzük. Belekeverjük a főtt tésztát, tányérra szedjük és a sajttal tálaljuk.

Sonkás főtt kukorica

Kukoricát enni nyáron talán az egyik legjobb dolog. Igen ám, de mi lenne, ha egyszer megbolondítanánk? Csak úgy, miért is ne, csak a játék kedvéért? Ez történt most is, annyira egyszerű, de annyira jó... 

2020_08_sonkas_fott_kukorica_kicsi.jpg

Sonkás főtt kukorica

Hozzávalók személyenként:
  • 1 főtt kukorica
  • 5 dkg pulykacomb sonka
  • vaj
  • bors
A vajon megpirítjuk az apróra vágott sonkát, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon átmelegítjük a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a sonkával és tálaljuk.

Népszerű jolly-joker egytálétel:)

Nincs mit ezen magyarázni, finom és kész. 

2020_07_pulykakolbaszos_tojasos_nokedli_kicsi.jpg

Pulykakolbászos tojásos nokedli

Hozzávalók a nokedlihez:

  • 2 tojás
  • 2 dl hideg víz
  • annyi liszt, amennyit a vizes tojás felvesz

továbbá:

  • 4 tojás
  • 20 dkg pulykakolbász apróra vágva
  • olaj
  • a tálaláshoz: őrölt pirospaprika friss saláta

A nokedli hozzávalóit összekeverjük. Akkor jó, amikor sűrű, nem folyós tésztát kapunk. Forró, lobogó vízben szaggatás után kifőzzük. Nagyobb edényben kevés olajat melegítünk, a lecsöpögtetett nokedlit bele szedjük, átkeverjük, ráöntjük a villával felvert tojást és addig kevergetjük, amíg a tojás meg nem sül. Kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon a kolbászt ropogósra sütjük, belekeverjük a tojásos nokedlit, párszor átkeverjük, majd tányérra szedjük és pirospaprikával megszórva, friss salátával tálaljuk.

A tökéletes családi nyári ebéd receptje

Igen, semmi kétség, ez (is) most nagyon jól sikerült, egészséges egytálétel kicsiknek és nagyoknak. 

2020_08_tejfolo_pulykas_bulgur_kicsi.jpg

Tejfölös-pulyka bulgurral

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell csíkokra vágva
  • olaj
  • 30 dkg bulgur
  • 50 dkg csiperke
  • 2 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 dl tejföl

a tálaláshoz:

  • aprított petrezselyemzöld
  • tejföl

 

A húst az olajon pirosra sütjük. Kiszedjük, félretesszük.

A bulgurt átmossuk, lecsepegtetjük. A gombát a felhevített vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a bulgurt, pár percig sütjük. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, belekeverjük a húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük  az apróra vágott fokhagymát. Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve puhára pároljuk, ha megpuhult, belekeverjük a tejfölt és pár percig kavargatva főzzük. Petrezselyemmel meghintve, tejföllel tálaljuk.

Hú de szeretjük, hú de rég volt, hú de megennénk minden nap, úgy de nem diétás

Ez úgy jó, ahogy van. Általában szeretjük az ilyen recepteket. Még egy jó bor kell mellé és kész is:)

2020_07_pulykatoportyu_kicsi.jpg

Pulykatöpörtyű
Hozzávalók:
  • 50 dkg pulykamell apró darabokra vágva
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1 kávéskanál darált/reszelt fokhagyma
  • kb. 25 dkg zsemlemorzsa
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: saláta

A fűszereket összekeverjük és a húst beleforgatjuk. 30 percre félretesszük. Olajat melegítünk és a a húst a zsemlemorzsába forgatjuk, majd a forró olajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, majd friss salátával tálaljuk.