A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Receptek a nagyvilágból: Olaszország

2025. június 25. - Szeretem a pulykát

Most Spanyolország után a másik kedvelt és ismert üdülő országba hívunk minden pulykahús rajongót: irány Olaszország!:)

Olaszországnak köszönheti a világ többek között a pizzát és a pasta-kat, azaz a tésztaételeket, de még egy sor egyéb gasztronómiai finomság is innen ered. Kevéssé ismert, de az olaszok is szeretik a pulykát:) Tehát rokon lelkek vagyunk:)

Mutatunk egy szuper olasz pulykás receptet, ami nekünk magyaroknak egy különleges hozzávalót is tartalmaz, ez pedig az articsóka. Lehet a hazai üzletekben kapni, érdemes kipróbálni, mert a nem szokványos íze kicsi újdonságot jelenthet a hétköznapi menükben, és a családnak is érdemes beemelni a hús-tejtermék-magyar zöldségek háromszög jelentette bevásárló listába. Márcsak azért is, mert roppant egészséges is. 

Egy kicsit az articsókáról...

Egy 150 cm magas növény, aminek virág alakú zöld fejét fogyasztják - ez a virágzás előtti állapot. Az ókorban gyógynövényként indította karrierjét. Észak-Afrikában őshonos, de Európában is megterem, főleg Olaszországban, tehát nem véletlen a recept sem:) Egyébként csak később lett belőle konyhai / étkezési célú élelmiszer. Egy helyen azt is írják, hogy "földes ízű" és jellemzően édeskés és diós íze van. 

articsoka1.png

Ami az egészségességet illeti, csak szuperlatívuszokban szoktak róla beszélni, pontokba szedve döbbenetes: 

  1. vérnyomás-szabályozás,
  2. koleszterinszint-csökkentés,
  3. májregenerálás,
  4. epehólyag-gyulladás mérséklése,
  5. vércukorszint-szabályozás,
  6. puffadás mérséklése,
  7. IBS tüneteinek enyhítése,
  8. az agy megfelelő működésének elősegítése,
  9. rákos megbetegedések kezelésénél is hatás,
  10. rendkívüli antioxidáns hatás.

És akkor most lássuk mit eszünk: 

Pulykával és articsókával töltött kagylóhéjak Arrabbiata szósszal

recept_foto.png

Hozzávalók:

  • 1 zacskó óriás kagyló tészta
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1/2 hagyma, apróra vágva (kb. 1 csésze)
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 450 g darált pulykahús
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, 
  • kb. 250-300 gramm articsóka durvára vágva
  • 2 doboz ricotta sajt (nekünk kb. 425 grammra van szükségünk a recepthez)
  • 3/4 csésze reszelt parmezán
  • 2 tojás, enyhén felverve
  • 1/4 csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem
  • 5 csésze Arrabbiata szósu
  • 1 és 1/2 csésze reszelt mozzarella (kb. 140 g)

Az Arrabbiata szósz összetevői: 

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 170 g szeletelt pancetta, durvára vágva (ezt tökéletesen lehet helyettesíteni bacon-nel is)
  • 2 teáskanál tört pirospaprika-pehely (lehet sima pirospaprika (por) is...)
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 5 csésze üveges vagy friss marinara szósz (ez valójában fűszeres paradicsomszósz)

A legfontosabb: nem kell mindent eredetiben elkészítenünk, hogyha nem tudunk valamilyen alapanyagot beszerezni vagy nincs kedvünk: ma már kis túlzással mindent lehet készen kapni, így pl. a marinara szósz is van az üzletekben (reklámot nem csinálunk), ill. valamit egyszerűsíthetünk is. A friss fűszerek miatt sem kell görcsölni, nyugodtan használhatjuk a bolti, hagyományos szárított formulát is. Pancetta helyett is jó a bacon. Persze, mindenkit arra bíztatunk, hogy érdemes legalább egyszer rászánni az időt és a pénzt is, hogy minden frissen legyen hozzá és mi magunk készítsük el a komplexebb hozzávalókat. 

Elkészítés:

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet magas lángon. Adjuk hozzá a tésztát, és főzzük puhára, de harapásra még nagyon keményre (al dente), időnként megkeverve, körülbelül 4-5 percig. Szűrjük le a tésztát.

Eközben egy nagy, vastag serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepesen magas lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzzük, amíg a hagyma megpuhul és barnulni kezd, körülbelül 3 percig. Adjuk hozzá a darált pulykahúst, 1/2 teáskanál sót és 1/4 teáskanál fekete borsot, és folytassuk a főzést, időnként megkeverve, amíg a hús enyhén aranybarna és teljesen átsült nem lesz. Adjuk hozzá az articsóka szíveket, és keverjük össze. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt pulykás keveréket a ricotta sajttal, a parmezán sajttal, a tojásokkal, a bazsalikommal, a petrezselyemmel, valamint még kevés sóval és borssal. Keverjük össze.

A tésztahéjak megtöltéséhez öntsünk egy közepes tepsi aljára 1 csésze Arrabbiata szószt. Vegyél egy kagylót a tenyeredbe, és töltsd meg egy nagy kanálnyi pulykahúsos keverékkel, körülbelül 2 evőkanállal. Helyezd a megtöltött kagylót a sütőtálba. Addig töltsd a kagylókat, amíg meg nem telik a tepsi. Locsold meg a maradék Arrabbiata szósszal a kagylókat, és szórd meg reszelt mozzarellával. Ezen a ponton recept szerint 1 napra hűtőbe / fagyasztóba kell tenni lefedve az egészet. De nem nagy tragédia, ha mégsem tesszük.

Sütéshez melegítsd elő a sütőt 205°C-ra. Süsd addig, amíg a kagylók átmelegszenek, és a sajt elkezd barnulni, körülbelül 60 percig (20 percig, ha a kagylók nincsenek fagyva).

Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a pancettát, és pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd együtt, de a fokhagyma ne égjen meg. Add hozzá a marinara szószt és a pirospaprika-pelyhet, és forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni - majd mindent egy tányéron tálalhatsz és jó étvágyat!:) 

Forrás és bővebb info:

  • https://greendex.hu/articsoka/ 
  • https://foodnetwork.co.uk/recipes/turkey-and-artichoke-stuffed-shells-arrabbiata-sauce 

Receptek a nagyvilágból: Spanyolország

Folytatjuk a tavaly indított kezdeményezésünket, amely keretében pulykás receptek után kutatunk a nagyvilágban és amit találunk, azt bemutatjuk Nektek:)

Úgyhogy útra keltünk és a világ egyik legnépszerűbb úticéljaként is ismert Spanyolországba kalauzolunk Benneteket: az egyik legnépszerűbb és gasztro körökben itthon is ismert Cocinar para 2 (Két személyre főzni) című blog szerzőjének, Belén Otero receptjét hoztuk el most Nektek.

belen-otero-cocinar-para-2.jpeg

A hölgy 2002-ben fordult a főzés felé, majd 2010-ben "hivatalosan" is fő foglalkozásává vált, miután évekig banki és jogi területen dolgozott. 

Madridban él és számos főzős- és konyhatechnikai tanfolyam vezetője. 

Spanyolországról lévén szó, e recept elmaradhatatlan összetevője a narancs! A másik, talán annyira nem meglepő tudnivaló, hogy Spanyolország nagy pulykafogyasztó nemzet, ismerik és szeretik is a pulykahúst. 

Lássuk mit fogunk ma enni:) 

Arroz con pavo a la naranja - Narancsos pulykás rizs

Hozzávalók: 

230-250 g pulykamell

  • kevés liszt, hogy a húst bele hempergessük 
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 400 ml narancslé (kb. 4 narancs)
  • 140 g rizs
  • 20 ml szójaszósz
  • 1 teáskanál kurkuma
  • só és bors

arroz-con-pavo-a-la-naranja.jpg

A pulykahúst kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd lisztezzük be. Egy serpenyőben, egy kevés extra szűz olívaolajon magas lángon pirítsuk meg a húst. Kiszedjük a húst, a maradék olajban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst, kicsit így főzzük és hozzáadjuk a narancslevet - először csak a felét. Ahogy elfő a lé, adagoljuk hozzá a többit is - itt nem vízben, hanem narancslében főzzük a rizst, tehát abban puhítjuk meg. Közben hozzáadjuk a húst is, hogy az is átvegye a narancs ízt. Ráöntjük a szójaszószt is. Néhány perc múlva adjuk hozzá az evőkanál kurkumát is. És főzük így tovább, lassan adagolva a maradék narancslevet is, amíg meg nem puhul a rizs. A végén szükség esetén még sózzuk. 

Jó étvágyat kívánunk:) 

Aki még spanyol nyelvet is szeretne tanulni, annak ajánljuk az eredeti receptet, azaz a forrást: https://www.cocinarpara2.com/arroz-con-pavo-a-la-naranja 

A tökéletes sültpulyka, avagy a pulykasütés nyomában

Ha pulykasütéssel kapcsolatban bármire kíváncsiak vagyunk, akkor irány Amerika!

"Érdekességek a nagyvilágból" rovatunkban ezúttal a pulykasütéssel kapcsolatban hozunk egy cikket: a nagy nevű New York Times gasztronómia rovatának munkatársa járt utána a különböző sütési módozatoknak. Ez önmagában nem kis feladat, sőt!

Itt Magyarországon nem is gondolnánk, de az USA-ban egy külön iparág épült a pulykasütésre: a "beteszem a sütőbe és kész"-szel szemben komoly tapasztalatokon, megfigyeléseken és kísérleteken alapuló irodalma van a tökéletes pulykasültnek. Körülbelül olyan ez ott, mint náluk a foci.:) És persze a filmipar sem hagyja ki ezt a ziccert. 

mr_bean_1.png

Ez persze érthető ott, ahol a Hálaadás főfogása a pulykasült, és ez az ünnep fontosabb a Karácsonynál is. Ilyenkor megindul az ország, szó szerint, ami meglátszik az utazással kapcsolatos statisztikákban, de a pulykafogyasztásban is: az USA éves pulykafogyasztásának 2/3-ra erre a napra esik. Kis túlzással mindenki pulykát eszik. Ezért van nagy hagyománya, kultúrája, ezáltal komolynak mondható fogyasztói saját tartalma is a témának. Ez utóbbinál azokra gondolunk, akik megmutatják a világnak blog, videó és minden egyéb formában, hogy mit találtak/kísérleteztek ki pulykasütéssel kapcsolatban. Ahogy a New York Times cikk írója is megjegyzi, szinte mindennel találkozott e témában: "nedves sózás, száraz sózás, pulyka zacskóban, pulyka pólóban"....

mr_bean_2.png

A bevezetőben hivatkozott cikk egy új sütő eszközről szól, ami tulajdonképpen egy fém öntvény, amit olajsütőként használnak. A közelebbi tapasztalatok mennyi pulykasülteket említenek - e sütő használatának köszönhetően. Ez egyrészt egy kültéri sütő, azaz lakásban egyáltalán nem lehet használni. Gázzal működik, csavarok helyett forrasztott öntvényről van szó, ami biztonságosabb és tartósabb is. Állítólag felborulás-álló, valamint különböző biztonsági megoldásokat alkalmaztak arra, hogy az olaj meggyulladjon (pl. automatikusan lekapcsol a gázadagolás, időzítő van beépítve - amit természetesen át lehet programozni). Íme a szerkezet:

ke_pernyo_foto_2025-03-30_13_06_25.png

Munkaközben a szerkezet: 

ke_pernyo_foto_2025-03-30_13_14_01.png

Ha ezek után bárkinek megjött a kedve hozzá, biztosan meg lehet rendelni és kiszállítják Magyarországra is. Csak egyet kérünk: mindenképpen írja meg nekünk a tapasztalatait, de küldhet kóstolót is:)

Forrás: 

https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-turkey-fryer/

https://www.youtube.com/watch?v=H4mHUaMujjo 

Hogyan együnk? Azaz hogyan kell jól enni?

Vajon miként kell jól enni?

Ez a kérdés érthetően sokunkat foglalkoztat, és itt a "jó" arra vonatkozik, hogy miként kell úgy enni, hogy finom, egészséges és fenntartható legyen a táplálkozásunk. 

Ez elsőre, de talán másodikra sem olyan könnyű dolog, nehéz rá válaszolni. Elég sok mindent kell összeegyeztetni:)

Sokan sok helyen írtak arról, hogy mi a helyes táplálkozás, konkrét tudomány foglalkozik ezzel a kérdéssel, és ahogy az lenni szokott, itt is több tábor van, akik az igazukat próbálják bizonyítani vagy éppen érvényt szerezni a tudományos tényeknek. Mert sokszor ez sem könnyű. 

nourisment_1.jpg

"A modern étrendi ajánlások hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az élelmiszerekre adott anyagcsere-válaszok személyenként jelentősen eltérnek. Mivel tehát minden test egyedi, az általánosan optimális étrend fogalma illuzórikus."

Az eddig elérhető ajánlások mellé szeretnénk most egy újabb nézőpontot beemelni, amelyet hazai szinten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is közzétett. 

A Brüsszeli Szabadegyetem professzora, Frederic Leroy és kutatócsapata dolgozott ki egy olyan új ajánlást (neve: Nourisment Table), amely az eddigiek helyett "a rugalmasságra helyezi a hangsúlyt". 

Összefoglalva röviden a következőket kell róla tudni: 

  • a leegyszerűsített étrendek helyett érdemes a tápanyagok minőségére koncentrálni 
  • az "egészséges táplálkozás" relatív: helyette a megfelelő táplálkozásra helyezzük a hangsúlyt
  • az ember mindenevő és számos táplálkozási mintát és szokást alkalmazhat - mindezek mellett figyelembe kell venni a személyes preferenciákat, a kulturális és gazdasági tényezőket is, TEHÁT nincs mindenkire egyformán alkalmazható étrend
  • két fő szempontot emel ki az új ajánlás: az ételek tápanyagsűrűségét (fehérje, mikrotápanyagok kalóriatartalommal való egyensúly), és az élelmiszerfeldolgozás mértékét
  • az olyan étrend, amelyben a kalóriák 25-30%-át állati eredetű termékekből származik, jobb egészségi állapotot eredményezhet (ilyen például: húsok, tejtermékek, hal, tojás)
  • az egyedülálló bioaktív vegyületek (mint például a kolin, taurin, kreatin, karnitin, karnozin) a növényi alapú étrendben kevésbé találhatók meg, vagy teljesen hiányoznak
  • az ultrafeldolgozott élelmiszereket, hacsak lehet, kerülni kell

Az érdeklődők számára ajánljuk a poszthoz is felhasznált alábbi forrásokat:  

Tények/Tévhitek – Állattenyésztés szakmai videó oldalunkat

https://meatthefacts.eu/

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/108432-uj-ajanlas-a-tudomanyosan-megalapozott-taplalkozashoz-nourishment-table 

Melegszenya

Nincs itt semmi csodálkozni való, tök egyértelmű, hogy egy hónapban egyszer, de azért csak kéne melegszenyát enni:):) Úgyhogy csináltunk egyet a saját örömünkre és reméljük a Tiétekre is:) 

2024_03_melegszendvics2_kicsi.jpg

Melegszendvics

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet kenyér
  • 50 dkg darált pulykafelsőcomb
  • 20 dkg konzervparadicsom
  • 2 dl víz
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • továbbá: vaj
  • 10-20 dkg reszelt trappista sajt vagy mozzarella
  • ketchup (persze elképzelhető, hogy valaki ettől kiborul)

A kétféle hagymát felaprítjuk. Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, belerakjuk a fokhagymát és a darált húst. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a darált hús átsült, ízesítjük a fűszerekkel, felöntjük a vízzel és a paradicsommal. Kb. 30 percig főzzük, amíg a szósz kellőképpen be nem sűrűsödik.
A kenyeret vajjal vékonyan megkenjük, ráhalmozzuk a húst, sajttal vastagon befedjük és 180-200 fokon addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. Forrón, ketchuppal tálaljuk.

Cannelloni

Végre utazunk Olaszországba:) Nincs olyan fogás, amit ne szeretnénk, mondhatnánk, de ez különösen a kedvencünk. Jó étvágyat, ciao:) 

2024_03_pulykakolbaszos_cannelloni_kicsi.jpg

Pulykakolbászos cannelloni

Hozzávalók 2 személyre:

  • 8-9 cannelloni tészta
  • 25 dkg darált pulykafelsőcomb
  • 10 dkg apróra vágott pulykakolbász
  • 20 dkg konzervparadicsom
  • 2 dl víz
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom

a besamelhez:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg vaj
  • 2,5 dkg liszt
  • őrölt fekete bors
  • 10 dkg reszelt trappista sajt vagy mozzarella

a tál kenéséhez:

  • vaj

továbbá:

  • 10-20 dkg reszelt trappista sajt vagy mozzarella

A kétféle hagymát felaprítjuk. Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, belerakjuk a fokhagymát, majd a darált húst és a kolbászt. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a darált hús átsült, ízesítjük a fűszerekkel, felöntjük a vízzel és a paradicsommal. Kb. 30 percig főzzük, amíg a szósz kellőképpen be nem sűrűsödik.

A besamelhez kis lábasban felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, majd apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, így csomómentes lesz a mártás. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és elvegyítjük benne a sajtot.

Tűzálló edényt kivajazunk. A tésztacsövekbe töltjük a kolbászos húst és egymás mellé a tálba fektetjük őket. Meglocsoljuk a besamelmártással, megszórjuk a sajttal és lefedve, 180 fokon 45 percig sütjük. A fedelét levesszük és kb. 15 percit tovább sütjük. Akkor jó, ha a sajt aranybarnára pirul. Forrón tálaljuk.

Tipp: ha dupla adagot készítünk, a tésztacsöveket egymásra, két sorban is rétegezhetjük.

Pulykavirslis, sajtos tortilla

Rém egyszerű eledel. És még sokat sem kell hozzá vásárolni. A virsli általában Jolly Joker, egyrészt kb. bárhol lehet kapni, másrészt nagyszerű vacsora-reggeli variációk készülhetnek belőle. Ez is most egy kicsit olyan, hogy elájulni nem kell tőle, de közben nagyon finom és gyorsan elkészíthető. És még sem csak sima főtt virsli kenyérrel... 

Jó étvágyat!

2024_03_pulykavirslis_sajtos_tortilla_kicsi.jpg

Pulykavirslis, sajtos tortilla

Hozzávalók személyenként:

  • 1 pár pulykavirsli
  • 5 dkg (füstölt) sajt reszelve
  • 1 tortilla
  • 1 evőkanál mustár
  • tojás
  • pulykasült fűszersó
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: friss zöld saláta + ketchup + mustár

A tortillát vékonyan megkenjük mustárral. virslit ráfektetjük és megszórjuk sajttal és szorosan feltekerjük.
A tojásban elkeverjük a fűszersót és a tortillát beleforgatjuk. Forró olajon minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük. Friss salátával, ketchuppal, mustárral tálaljuk.

Na ilyet még tuti nem ettetek

Gyerekek, ez brutál jó lett. Szerénytelenség nélkül mondom, hogy erre most komolyan büszkék vagyunk, jól sikerült na. Próbáljátok ki, nagyon megéri. 

2024_02_krumplis_kolbaszos_tojasfeszek_kicsi.jpg

Krumplis-kolbászos tojásfészek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb krumpli
  • 15-20 dkg pulyka vastagkolbász apró darabokra vágva
  • 1-2 tojás
  • továbbá: 4 tojás
  • a tálaláshoz: friss saláta

A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, megsózzuk, 10 percre félretesszük, majd a levét kinyomkodjuk.
Hozzákeverjük a tojás és az apróra vágott kolbászt. Sütőpapírral bélelt tepsire 4 tenyérnyi halmot készítünk a masszából, a közepükbe mélyedést készítünk, és 1-1 tojást teszünk rá. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük, forrón, friss salátával tálaljuk.

Édesem, ez savanyú???

Is-is, és nagyon finom, és már nagyon rég volt, úgyhogy ideje picit a távoli távol-keletre utazni - legalább a konyhában. És igen, az elmaradhatatlan kék tányérunkon nagyon jól néz ki. Jó étvágyat:)

2024_02_edes_savanyu_pulykaragu2_kicsi.jpg

Édes-savanyú pulykaragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg pulyka felsőcomb csíkokra vágva
  • 50 dkg sárgarépa vékony csíkokra vágva
  • 20-30 dkg savanyú uborka csíkokra vágva
  • 1 hámozott paradicsom konzerv (40 dkg)
  • 1 dl ketchup
  • 1 evőkanál kínai ötfűszer
  • 1 teáskanál cukor vagy édesítőszer
  • frissen őrölt bors
  • olaj
  • a tálaláshoz: apróra vágott petrezselyem
  • főtt rizs


Kevés olajon fehéredésig pirítjuk a húst, hozzáadjuk a répát és pár percig kavargatjuk. Felöntjük a paradicsommal, hozzákeverjük a fűszereket, a ketchupot és kb. 5 dl vizet. Fedő alatt addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz. Belekeverjük az uborkát, egy-két percig főzzük és forrón, petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Göngyölt melegszendvics

Tuti recept, új technikával, de semmi pánik, nem ördöngösség. És nagyon finom!!:)

2024_02_gongyolt_melegszendvics2_kicsi.jpg

Göngyölt melegszendvics

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 szelet toast kenyér
  • 8 szelet pulykacomb sonka
  • 4 szelet sajt
  • vaj
  • mustár (elhagyható, de azért inkább ne)
  • reszelt füstölt sajt
  • a tálaláshoz: friss saláta

A kenyérszeleteket nyújtófával óvatosan laposra nyújtjuk. Megkenjük vajjal és mustárral, ráfektetjük a sonkát, a sajtot és szorosan feltekerjük.
Tűzálló tálba tesszük, megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Forrón, salátával tálaljuk.

süti beállítások módosítása