A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Zöldséges pulykaragu

2020. február 26. - Szeretem a pulykát

Folytatjuk a zöldségmániát, most egy raguval...hmmmmmmm

2020_02_zoldseges_pulykaragu2_kicsi.jpg

Zöldséges pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell nagyobb kockára vágva
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 krumpli
  • 1 sűrített paradicsom konzerv
  • 15 dkg zöldborsó
  • őrölt bors
  • olaj

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk. Rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a paradicsompürét, pár percig kevergetjük, majd felöntjük 1 liter vízzel, belekavarjuk a felkarikázott sárgarépát, és a felkockázott krumplit és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Az utolsó 5 percben hozzá keverjük a zöldborsót, pár percig rotyogtatjuk, majd tálaljuk.

Bezöldülünk

Itt az ideje zöldbe borulni, és nem csak az időjárásra gondolunk... szóval ki vagyunk éhezve a zöldségekre, ezért most ilyen szuper színes és egészséges receptek jönnek sorban. Ez az első:)

2020_02_spenots_pulyka2_kicsi.jpg

Spenótos pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kockára vágva
  • 1 vöröhagyma apróra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 nagy marék friss bébi spenót
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • olaj

A hagymát az olajon üvegesre sütjük. Hozzákeverjük a húst és fehéredésig sütjük. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Belekeverjük a sajtot, pár percig kevergetjük, majd hozzátesszük a megmosott spenótot, párat még rottyantunk rajta, majd forrón tálaljuk.

Sonkás-tejfölös rakott tészta

Nincs kedved főzni? Vagy nincs időd főzni??? Csak gyorsan valamit a meglévőből? Akkor ez a Te recepted!!

És még jól is néz ki, igaz?:)

2020_02_sonkas_tejfolos_rakott_teszta_kicsi.jpg

Sonkás-tejfölös rakott tészta

Hozzávalók:

  • 30 dkg pulykasonka apróra vágva vagy ledarálva
  • 20 dkg spagetti tészta kifőzve
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • őrölt bors
  • a tál kenéséhez: vaj
  • a tetejére: reszelt sajt

 

A kifőtt tésztát összeforgatjuk a sonkával, a tejföllel. Beleforgatjuk a fűszereket. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, a tésztát beleöntjük. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Forrón tálaljuk. 

Gombás-paradicsomos pulyka

Ha még mindig maradt pulykamell és paradicsom is az előző főzésekből, akkor itt van még egy szuper recept, amibe mindkét hozzávalló kell:)

2020_02_gombas_paradicsomos_pulyka_kicsi.jpg

Gombás-paradicsomos pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kockára vágva
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 3 dl sűrű paradicsomlé
  • 20 dkg gomba felszeletelve
  • kevés aszalt paradicsom
  • 2-4 evőkanál sült, pirított hagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • olaj 

A megmosott húst leszárítjuk, megszórjuk a liszttel és az olajon pirosra sütjük. Tűzálló tálba tesszük, felöntjük a paradicsomlével, megszórjuk a fűszerekkel, belekeverjük a gombát és a hagymát. 180 fokon kb. 45 percig sütjük, majd tetszőleges körettel tálaljuk.

Nem csak salátában ismerjük a Capresét:)

Ezért most a Caprese pulykát ajánljuk figyelmetekbe:

2020_02_caprese_pulykamell2_kicsi.jpg

Caprese pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg-1 kg pulykamell
  • 1-2 mozzarella 
  • 4-5 paradicsom szeletekre vágva
  • őrölt bors
  • friss bazsalikom szeletekre vágva
  • olaj

A megmosott húst keresztben több helyen bevagdossuk, ügyelve, hogy ne vágjuk át teljesen a húst, hogy az egész darab hús egyben maradjon. Sózzuk, borsozzuk, bekenjük olajjal, majd minden vágatba teszünk 1-1 szelet mozzarellát, paradicsomot és bazsalikomot. 

A tetejét is meglocsoljuk kevés olajjal, tűzálló tálba tesszük és kb. ½ dl vizet öntünk mellé, majd lefedés nélkül, 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. 

Hu, ez nagyon finom

2020_02_paradicsomos_tejszinben_fott_pulyka2_kicsi.jpg

Paradicsomos tejszínben főtt pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kockára vágva
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 1 dl alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 5-8 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • pár szem aszalt paradicsom
  • olaj
  • frissen őrült bors
  • a tálaláshoz friss bazsalikomlevél

A megmosott húst az olajon fehéredésig pirítjuk, Hozzáadjuk a paradicsompürét, pár percig kevergetve pirítjuk, felöntjük a tejszínnel és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Beleszórjuk a parmezánt, még pár percig főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad, majd friss bazsalikommal díszítve tálaljuk

 

Utazzunk mediterrán tájakra:)

Legalábbis, ami az ízeket illeti, egy finom ebéddel kényeztethetjük magunkat nyugodtan, íme:

2020_02_mediterran_pulykaragu2_kicsi.jpg

Mediterrán pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró darabokra vágva
  • 15-20 dkg pulykakolbász
  • 1 lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 piros és sárga paprika
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 1 marék olívabogyó felaprítva
  • őrölt bors
  • olaj
  • a tálaláshoz: petrezselyemzöld

 

Az olajon megpirítjuk a húst. Hozzáadjuk a hagymát, tovább pirítjuk, belekeverjük az apróra vágott fokhagymát, és a felcsíkozott paprikákat. Felöntjük a paradicsommal, a borral, megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt puhára főzzük. A fedőt eltávolítjuk és sűrűre beforraljuk. A kolbászt száraz serpenyőben megpirítjuk és az olívabogyóva raguhoz keverjük. Megszórjuk a petrezselyemmel és tálaljuk.

Itt aztán van mit aprítani...

A sok hozzávaló nem feltételenül jelent mindig sok munkát, de most itt azért dolgozni kell. De megéri:)

2020_01_bataszeki_pulykamell2_kicsi.jpg

Bátaszéki pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell szeletekre vágva
  • 50 dkg gomba szeletekre vágva
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 10 dkg húsos vékonyra szeletelt szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 4-5 ecetes uborka felcsíkozva
  • 1 paprika felcsíkozva
  • 1 kápia paprika felcsíkozva
  • őrölt bors
  • apróra vágott petrezselyem

A szalonnát az olajon zsírjára pirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A zsiradékon megsütjük a sóval megszórt húst, kiszedjük, félretesszük. Megpirítjuk a hagymát, belekeverjük a paradicsompürét, pár percig pirítjuk, felöntjük 1-2 dl vízzel, jól elkeverjük, 30 percig rotyogtatjuk, majd belekeverjük a paprikákat és az uborkát. Még pár percig rotyogtatjuk, sózzuk, borsozzuk és a hússal tálaljuk.

Pulykanyak leves

Pulykanyak leves - ahány ház, annyi szokás, hogy ki mikor, mivel és hogyan főzi. Szerintünk így könnyű és finom, és szinte bármikor megesszük. 

2020_01_pulykanyak_leves_nef_kicsi.jpg

Pulykanyak leves

Hozzávalók:

  • 3 pulykanyak
  • 1 vöröshagyma
  • 3-5 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zeler
  • 1 -2 gerezd fokhagyma
  • fekete szemes bors
  • őrölt kömény
  • petrezselyemzöld

A húst hideg vízben feltesszük főzni. Amikor felforrt és a teteje habos lesz, leöntjük róla a vizet és újra hideg vízben feltesszük főzni. Egy órát főzzük, majd beletesszük a megpucolt zöldségeket és a fűszereket és a legkisebb lángon addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Forrón tálaljuk, adhatunk hozzá tésztát is.  

Elmerengünk néha a Marengon

Majdnem olyan, mint az előző fogásunk.. de csak majdnem. Nagyon finom és szinte vidáman néz ki a tányéron:)

2020_01_pulykamell_marengo_modra_kicsi.jpg

Pulykamell Marengo módra

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell kockákra vágva
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • liszt
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 evőkanál ecetes gyöngyhagyma
  • 25 dkg csiperke negyedekre vágva
  • 2 paradicsom
  • 1,5 dl száraz rozé
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: pirított kenyér és TÜKÖRTOJÁS

A megmosott húst megsózzuk, liszttel megszórjuk és az olajon megpirítjuk, kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a gyöngyhagymát, a gombát, majd pár perc pirítás után belekeverjük a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket. Felöntjük a borral, visszetesszük bele a húst és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. 
Tálaláskor a tányér közepére kerül a kenyér, rá a ragu, majd a tetejére a tükörtojás.