
Anyu, ez milyen csirke combja - kérdezi a lányom, amikor meglátja a pulyka alsócombot. Kétségtelen, hogy teljesen ugyanúgy néz ki, csak a méretek mások. Egy pulyka alsócombból négyen jóllakunk ebédre, a súlya ugyanis kicsit több mint egy kiló.
Tipikus hétvégi ebédnek való fogás, legalábbis azokon a napokon, amikor nem szeretnénk sok időt a konyhában tölteni, de szívesen ennénk valami tartalmas, laktató ételt
.
Reggel összekészítjük, betoljuk a sütőbe, majd ebédig rá se kell nézni, szép lassan elkészül magától. A hosszú idő alatt elképesztően összeérnek az ízek, omlós, puha lesz a hús, és már csak a köreten kell elgondolkodni: a villámgyors rizstésztát válasszuk, amit elég csak forróvízzel leönteni, vagy főzzünk mellé rizst?
Hozzávalók 4 főre
1 pulyka alsócomb (kb. 1 kg)
só, bors
2 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi gyömbér
1 körte
1 alma
1 csomó újhagyma
6 ek olívaolaj
8 ek világos szójaszósz
4 ek méz
2 dl fehérbor
1-2 pici csili
A comb bőrét fellazítjuk, hogy be tudjunk nyúlni alá, de nem szedjük le a húsról. Sózzuk, borsozzuk.
A fokhagyma gerezdeket hosszában felszeleteljük, majd késsel megszurkáljuk a combot, és a vágásokba teszünk a fokhagymából.
A gyömbért gyufaszál vastagságúra felszeleteljük, a körtét és az almát felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk.
Egy nagy, vastagfalú edénybe tesszük a pulykacombot, mellészórjuk a gyömbért, a gyümölcsöket, és az újhagymát.
Az olívaolajat elkeverjük a szójaszósszal, a mézzel, a borral, és a csilivel, majd rákenjük a combra, a maradékot melléöntjük.
160 fokos sütőbe toljuk lefedve, és minimum 3, de akár 4 órán át is sütjük.
Receptjeinkkel már a Foodyny oldalán is találkozhatsz, ahol további finomságok is várnak rád. Ismerj meg egy új ízvilágot!