Ez pedig a curry, ebben a fogásban, ezért kicsit indiai - konyha - vizekre evezünk. Nálunk is népszerű indiai ízvilág egyik jelképe lett a britek révén, akiknek magát a curry szót is köszönhetjük. Érdemes olvasni a wikipédián a curry-ről szóló bejegyzést, hogy a hátterét is megtudhassuk annak, amivel főzünk
Az aranyló színű fűszer rendkívül egészséges is: erős antioxidáns hatással bír, erősíti az immunrendszert és csökkenti a szervezetben a gyulladásokat is - köszönhetően az összetevőinek. Nem csoda, hogy foglalkozunk most vele, mert ha valami finom és egészséges, akkor mindenképpen helye van egy pulykás receptben:)
Currys pulyka illatos rizzsel
Hozzávalók:
- 50 dkg pulykamell csíkokra vágva
- 1 vöröshagyma felcsikozva
- 1/2 liter alaplé
- 2 evőkanál curry por
- 2-4 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 evőkanál cukor
- olaj
- só
a rizshez:
- 2,5 dl jázmin rizs
- 2 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 2,5 dl kókusztej
- 1 kávéskanál cukor
- só
a tálaláshoz: snidling
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig főzzük, majd a fűszereket is belekeverjük, felöntjük az alaplével, hozzákavarjuk a szójaszószt, a cukrot és addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz.
A rizshez a vajat megolvasztjuk. Megpirítjuk benne a fokhagymát és a gyömbért. Felöntjük a kókusztejjel, belekavarjuk a cukrot, a sót és az átmosott rizst. Felöntjük kb. 3 dl vízzel és fedő alatt puhára főzzük. A rizst a hússal tálaljuk, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel.