Ez most nem az egyszerű, "megúszós" kaják élmezőnyébe fog tartozni, de nagyon finom ételkülönlegesség a mindennapokra vagy akár valamilyen különleges alkalomra. Elvileg gyökereit tekintve görög ételről van szó, de azért az olasz konyhától sincs messze (nem véletlenül találjuk meg Pasticcio néven is), ám a különbség a szakértők szerint abban van, hogy fehérbor kerül a raguba a vörös helyett. Mi ezt most elhagyjuk, de szeretjük a kísérletezőket:)
Pastitsio
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta (makaróni vagy spagetti vagy csőtészta)
- 1 kg darált pulykacomb
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsomkonzerv (40 dkg hámozott paradicsom)
- apróra vágott petrezselyemzöld
- só
- bors
- olaj
- csipetnyi fahéj
a besamelhez:
- 2 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 3 tojás
- só
- őrölt bors
- reszelt sajt
A besamelhez a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet és kicsit átpirítjuk. Apránként felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat, fűszerezzük és beleszórjuk a sajtot. Félretesszük.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzákeverjük a húst és fehéredésig főzzük. Belekeverjük a paradicsompürét, a fűszereket, a petrezselymet és készre főzzük.
Kifőzzük a tésztát, belekeverünk 2-4 evőkanál besamelt és a felét tűzálló tálba szedjük. Rászedjük a húst, a megmaradt tésztát és leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, akkor jó, ha a tetején a sajt pirosra sült. Pár percig pihentetjük, majd tálaljuk.