A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Pastitsio avagy Pasticcio

2020. október 05. - Szeretem a pulykát

Ez most nem az egyszerű, "megúszós" kaják élmezőnyébe fog tartozni, de nagyon finom ételkülönlegesség a mindennapokra vagy akár valamilyen különleges alkalomra. Elvileg gyökereit tekintve görög ételről van szó, de azért az olasz konyhától sincs messze (nem véletlenül találjuk meg Pasticcio néven is), ám a különbség a szakértők szerint abban van, hogy fehérbor kerül a raguba a vörös helyett. Mi ezt most elhagyjuk, de szeretjük a kísérletezőket:)

2020_09_pastitsio2_kicsi.jpg

Pastitsio 

Hozzávalók:

  • 50 dkg tészta (makaróni vagy spagetti vagy csőtészta)
  • 1 kg darált pulykacomb
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsomkonzerv (40 dkg hámozott paradicsom)
  • apróra vágott petrezselyemzöld
  • bors
  • olaj
  • csipetnyi fahéj

a besamelhez:

  • 2 dl tej
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 tojás
  • őrölt bors
  • reszelt sajt

A besamelhez a vajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet és kicsit átpirítjuk. Apránként felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat, fűszerezzük és beleszórjuk a sajtot. Félretesszük.

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzákeverjük a húst és fehéredésig főzzük. Belekeverjük a paradicsompürét, a fűszereket, a petrezselymet és készre főzzük. 

Kifőzzük a tésztát, belekeverünk 2-4 evőkanál besamelt és a felét tűzálló tálba szedjük. Rászedjük a húst, a megmaradt tésztát és leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, akkor jó, ha a tetején a sajt pirosra sült. Pár percig pihentetjük, majd tálaljuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemapulykat.blog.hu/api/trackback/id/tr4016221490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása