Valójában tésztás rakott hús a hivatalos neve, de mi otthon csak rövidítve tésztás rakottasnak hívjuk. Szinte minden családban ismert valamilyen változata, és szerintem sokat nem tévedek, ha azt állítom, hogy körülbelül olyan népszerű, mint a rakott krumpli:)
Tessék a mi változatunk, ahogy mi készítjük!
u.i. a tetején megpirított sajt a legjobb:)
Tésztás rakott hús
Hozzávalók 6 személyre:
a húsos raguhoz:
- 50 dkg pulykahús apró darabokra vágva
- 1 vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál olaj
- 2 konzerv darabolt paradicsom (2 x 240 g)
- frissen őrölt bors
- olasz fűszerkeverék
- só
a besamelmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- frissen őrölt bors
- reszelt szerecsendió
a tetejére:
- 15 dkg reszelt sajt
- továbbá:
- 25 dkg tészta kifőzve
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és a paradicsomot. Megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt, kis lángon, időnként átkeverve kb. 30 perc alatt megfőzzük.
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szerecsendiót. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát és a ragut. Megszórjuk reszelt sajttal és és 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük.