Az az igazság, hogy sokkal könnyebb a pulykamellet kiszárítani, mint nem. Sőt, tulajdonképpen szinte mindenhol, mindig kiszárítják azt. Pedig jó döntés lenne a családi asztalra, mert garantáltan megeszik a gyerekek, sovány hús, úgyhogy a diétába is belefér, nagyon jól fűszerezhető, ragunak, vagy rántva is finom, sőt, roládot is lehet belőle készíteni.
Igaz, ezek mit sem érnek, ha a hús kiszárad.
Majdnem mindenki baconbe csomagolja, és szerintem ez nem is rossz irány, de tudok jobbat! A levelestésztában sütés már közelíti a tökéletes megoldást, de csak addig, amíg nem próbáltátok a pulykamellet kelkáposztalevélbe tekerni, és megpárolni.
Nem árt, ha van otthon hozzá egy kínai bambusz párolóbetét, de ha az nincs, akkor egy rácson is meg lehet oldani.
Ez a recept egy diétás menü része, viszonylag kevés szénhidráttal, de nincs benne sok laktóz és zsír sem.
Hozzávalók
kb. 1 kg pulykamellfilé
6 kelkáposztalevél
½ citrom reszelt héja
1 kk friss rozmaring apróra vágva
só, bors
A mártáshoz:
1 kaliforniai paprika
2 pici chili
1 doboz, 450 grammos hámozott paradicsom
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
só
1 csokor petrezselyem
kevés édesítőszer, vagy ha nem olyan fontos a szénhidráttartalom, akkor méz
5 dkg mandulaforgács pirítva
A körethez:
2 csésze bulgur
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
só
Vizet forralunk, és egy tálban leöntjük vele a kelkáposztaleveleket. Tíz percig így hagyjuk puhulni, majd a vastag, fő ér tetejét óvatosan levágjuk, hogy könnyebb legyen tekerni.
A pulykamellet hosszában hat egyforma, hosszúkás darabra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt citromhéjjal és rozmaringgal.
Egy-egy darab húst a kelkáposztalevélre fektetünk, feltekerjük, majd megkötözzük, hogy párolás alatt ne nyíljon szét. A tekercseket a bambuszpárolóba tesszük.
Egy nagyobb lábosban, ahova épp befér a bambuszpárolóbetét, vizet forralunk. A lefedett párolót belehelyezzük, és 40 percig pároljuk alacsony lángon.
Közben elkészítjük a mártást.
A paprikát és a chilit gázlángon, vagy grill alatt feketedésig sütjük, majd lehúzzuk a héját.
Az összes többi hozzávalóval együtt turmixba dobjuk, és krémesre turmixoljuk.
A bulgurt leöntjük forró vízzel, sózzuk, lefedjük, és hagyjuk megpuhulni. Leszűrjük, belereszeljük a citromot, rányomjuk a citromlevet, és adunk hozzá egy kanálnyi olívaolajat is.
A pulykát felkarikázzuk, meglocsoljuk a mártással, és megszórjuk a pirított mandulával. Bulgurral tálaljuk.
Receptjeinkkel már a Foodyny oldalán is találkozhatsz, ahol további finomságok is várnak rád. Ismerj meg egy új ízvilágot!