A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Zöldségszószos sült pulykamell zsemlegombóccal

2017. november 13. - Szeretem a pulykát

zoldsegszoszos_sult_pulyka.png
Hozzávalók 4 személyre

60 dkg szeletelt pulykamell

őrölt bors
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
vaj

a zöldégpüréhez:
10 dkg zöldborsó
2 sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
1 babérlevél
2-3 borókabogyó
1/2 citrom héja
1/2 citrom leve
1/2 dl fehérbor
kevés füstölt szalonna
1 evőkanál cukor
1/2 evőkanál mustár
1 dl tejszín

a zsemlegombóchoz:
1 száraz zsemle
12 dkg liszt
1,25 dl tej
1,25 dl víz
1/2 teáskanál só
petrezselyemzöld
vaj

a tálaláshoz:
petrezselyem (elhagyható)

A tisztított zöldségeket karikára vagy kockára, a hagymát vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymát csak megtisztítjuk. Mély lábosba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a citrom vékonyan lehántott héját, frissen őrölt borsot szórunk bele, és annyi vizet öntünk rá, ami bőven ellepi. Puhára főzzük a zöldségeket, majd kiszedjük babért, a borókabogyót, a citromhéjat a léből, majd a zöldségeket botmixerrel pürésítjük.

A cukrot egy evőkanál vízzel karamellizáljuk, ráöntjük a zöldséges lét, belekeverjük a tejszínt, a mustárt, ha szükséges, forró vízzel hígítjuk és összeforraljuk.

A zsemlegombóchoz kockára vágjuk a zsemléket, kevés vajon megpirítjuk, ezután aprított petrezselyemzöldet teszünk hozzá. A lisztből a tejjel, vízzel, sóval nokedlitésztát keverünk, és hozzáadjuk a zsemlekockákat is. Kb. 5 percet pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk, ezt követően forrásban lévő vízbe tesszük őket. 5-8 percig főzzük, kiszedjük, és lefedve, melegen tartjuk.

A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, majd a felforrósított vajon minden oldalát pirosra sütjük. Zöldségpürével és a zsemlegombócokkal tálaljuk, díszítésként megszórhatjuk aprított petrezselyemzölddel is.

Receptjeinkkel már a Foodyny oldalán is találkozhatsz, ahol további finomságok is várnak rád. Ismerj meg egy új ízvilágot!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemapulykat.blog.hu/api/trackback/id/tr1913263135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása