Hozzávalók 4-6 személyre
1 kisebb kelkáposzta
1/2 kg burgonya (tisztítva mérve)
1 nagy sárgarépa
1 nagy petrezselyemgyökér
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 pár (füstölt) pulykavirsli
1/2 kávéskanál őrölt köménymag
só
1 evőkanál vaj
1 dl zsíros tejföl
késhegynyi őrölt pirospaprika
a tálaláshoz:
őrölt pirospaprika
petrezselyemzöld (elhagyható)
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát, a gyökeret, a fokhagymát és a virslit felkarikázzuk. A kelkáposztát leveleire bontjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd a leveleket csíkokra szeljük. Nagy fazékban felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a virslit, kiszedjük, félretesszük. A vajra tesszük a vöröshagymát, a sárgarépát, a gyökeret, beleszórjuk az őrölt köményt, és kb. 5 percig kevergetve együtt dinszteljük. Belerakjuk a fokhagymát, a burgonyát, átforgatjuk, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Közepes lángon félpuhára pároljuk a zöldségeket. A levest felengedjük tetszés szerinti mennyiségű vízzel, majd hozzáadjuk a kelkáposztát és a virslit.
A tejfölhöz keverjük a paprikát, és folyamatos kavargatás közben a leveshez keverjük. Pár percig még rotyogtatjuk, majd paprikával megszórva, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Tipp: ha a virsli gluténmentes, az étel glutén- és tojásmentes lesz.