Hozzávalók 4 személyre
2-3 nagy cukkini
1 csokor kapor
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
olaj vagy zsír
só
frissen őrölt bors
1 citrom leve
a húsgolyóhoz:
50 dkg darált pulykahús
1 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma apróra vágva
2-4 evőkanál zabpehely
só
őrölt bors
a sütéshez:
olaj vagy zsír
a tálaláshoz:
olívaolaj
kapor
citrom
A húsgolyó hozzávalóit összegyúrjuk és a zsiradékon minden oldalát pirosra sütjük, félretesszük. A cukkinit megmossuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy julienre vágjuk. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzádjuk a lereszelt fokhagymát, a citrom levét, sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt roppanósan puhára főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, pár percig forraljuk, tányérba szedjük, a tetejére húsgolyókat teszünk, olajjal meglocsolva, kaporral díszítve tálaljuk.
Tipp: ezt a levest főzeléknek is elkészíthetjük, ebben az esetben 1-2 evőkanál étkezési keményítővel keverjük el a tejfölt, a forró levesből 1 merőkanálnyit szedjünk hozzá, kavarjuk csomómentesre és folyamatos kavargatás közben öntsük a levesbe. Pár percig forraljuk, majd a húsgolyókkal tálaljuk az ételt.