Hozzávalók
1 nagy vöröshagyma
50 dkg zöldborsó
4 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 kávéskanál só
őrölt bors
2 evőkanál vaj
a csipetkéhez:
1 tojás
a tojás súlyával megegyező mennyiségű liszt
1 csipet só
a húsgombóchoz:
25 dkg darált pulykacomb
só
őrölt bors
pár szál apróra vágott petrezselyemzöld
a tálaláshoz:
citrom
tejföl
petrezselyemzöld
A felkockázott hagymát a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, két percig kavargatjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük másfél liter vízzel. Beletesszük a petrezselymet, és éppen csak gyöngyözve főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadjuk a borsót. A húst sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, vizes kézzel apró golyókat formázunk, amiket a levesbe teszünk. A csipetkéhez a tojást felütjük, a sóval felverjük, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a lisztet. Addig gyúrjuk, míg végül már nem ragad a kezünkhöz és rugalmas gombóccá áll össze. Apró darabokat csípünk le a tésztából, melyeket hüvelyk- és mutatóujjunk között megpödrünk és a forró levesbe szórjuk, majd még kb. 5 percig főzzük. A levest tányérba szedjük, tejföllel és citromlével meglocsolva tálaljuk.