Rég ettünk levest. És az az igazság, hogy kicsit nem ártana leporolni a recepteket, mert mi magunk is hajlamosak vagyunk beleesni abba a csapdába, hogy a jól bevált recepteken túl már nem látunk semmit sem. No de most majd változtatunk:)
Éppen ezért hoztunk egy új leves receptet, lássátok és szeressétek:)
Krémes pulykás póréhagymaleves sült krumplichips-szel
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj, plusz egy kevés a meglocsoláshoz
- 20 g sózott vaj
- 3 póréhagyma, a fehér részek felszeletelve, a sötét zöld végei nagyon vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 250 ml száraz fehérbor
- 1 liter pulyka alaplé
- Kb. 400 g pulykahús, ideális esetben mellhús, apróra vágva
- Kb. 250 g sült krumpli, ropogós szélekkel levágva és felaprítva (tehát ezt előre megsütöd, hogy kész legyen)
- Növényi olaj a kisütéshez
- 300 ml főzőtejszín
- 1 alma, 1 cm-es kockákra vágva (ha előre elkészíted, tartsd egy tál vízben egy kevés citromlével)
Melegítsd fel az olajat és a vajat egy nagy lábasban közepes lángon, majd add hozzá a felszeletelt fehér póréhagymát egy csipet sóval. Dinszteld 10 percig, kevergetve, amíg megpuhul. Add hozzá a fokhagymát, és főzd még egy percig. Növeld a hőt egy kicsit, és add hozzá a bort. Forrald fel néhány percig, majd keverd hozzá az alaplevet, a pulykát és a puha, bolyhos krumpli belsőket (amit előzőleg már megsütöttél - a felét itt használod fel, a másik felét a feltétnél). Forrald fel, majd főzd alacsony lángon 30 percig.
Közben készítsd el a feltétet: melegítsünk 1-2 cm (ujjnyi) olajat egy kisebb serpenyőben közepesen magas lángon, amíg egy darab póréhagyma azonnal sisteregni nem kezd. Süssük a zöld póréhagymát részletekben 20-30 másodpercig, folyamatosan kevergetve, amíg ropogós nem lesz. Egy szűrőkanállal tegyük át egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra. A felaprított burgonyaszéleket ugyanígy süssük meg. Tegyük félre hűlni.
Krumpli chipset viszont lehet máshogy is csinálni, például így: https://sobors.hu/technologia/krumplichips-hazilag/
Vegyük le a levest a tűzről, és botmixerrel turmixoljuk simára. Keverjük hozzá a tejszínt. Közepes lángon melegítsük körülbelül 5 percig, és ízlés szerint ízesítsük. Keverjük össze a ropogós póréhagymát, a burgonyát és az almát, majd helyezzük el a leves tetején. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
Jó étvágyat kívánunk!
Receptünk forrása, azaz megalkotója: https://www.deliciousmagazine.co.uk/authors/emily-gussin/