A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Ez valami csoda

2020. április 03. - Szeretem a pulykát

Nagyon finom és iszonyú egyszerű. Csak cheddar sajt kell hozzá....

2020_03_cheddar_szoszos_pulykamell2_kicsi.jpg

Cheddar szószos pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykaell apróbb kockára vágva
  • 2 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj
  • 15-20 dkg cheddar sajt
  • 2-3 dl tejszín
  • őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió

A húst megmossuk, leszárítjuk és az olajon fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és belekeverjük a reszelt sajtot. Addig főzzük, amíg a hús meg nem fő és a szósz be nem sűrűsödik. 
Tetszőleges körettel, például sült krumplival tálaljuk.

Szezámszószos sült pulykamell

Oké, ez valóban nem a szokványos könnyen-gyorsan valamit a meglévő alapanyagokból, de talán érdemes beszerezni szezámmagot, mert egyszerűen zseniálisan finom fogás:)

2020_03_szezamszoszos_pulykamell2_nef_kicsi.jpg

Szezámszószos sült pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell apróbb kockára vágva
  • 2 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj
  • 15-20 dkg sajt
  • 2-3 dl tejszín
  • őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • olaj

továbbá:

  • 5 dkg szezámmag
  • 1/2 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • a sütéshez: paradicsom

A szezámmagot száraz serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt megpirítjuk, akkor jó, ha már érezzük az illatát, de vigyázzunk vele, mert pirítás közben "pattoghat". Késes robotgépbe tesszük és a gépet pulzálva addig járatjuk, amíg krémes masszát nem kapunk, közben 1-2 teáskanál olajat, a citormlét és a zúzott fokhgymát is hozzáadjuk. Félretesszük.
A húst megmossuk, leszárítjuk és az olajon fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, belekeverjük a reszelt sajtot. és ráöntjük a szezámpasztát. Jól elkeverjük és tűzálló tálba szedjük. Pár szem paradicsomot felaprítva a tetejére szórunk és 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk.

A feta és a spenót jól megy egymáshoz

Az előző receptünk spenótos volt. Ez most feta sajtos. A kettőt lehetne együtt is, mert elég jól megy egymáshoz a két alapanyag... Mindegy, most már külön szedve sütjük, tálaljuk, esszük:):)

2020_03_fetaval_sult_pulykamell2_nef_kicsi.jpg

Fetával sült pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg vékony szeletekre vágott pulykamell
  • 20 dkg feta jellegű sajt
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • olaj

A húst megmossuk és olajjal vékonyan kikent tűzálló tálba tesszük. A fetát összetörjük, elkeverjük a tejszínnel és a fűszerekkel és a húsra öntjük. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Sült krumplival vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Spenótos pulykamell

Maradj otthon és készíts pulykás kaját! Viccet félretéve, mindegy, hogy mit főzöl, csak maradjon otthon. Tehát nem túl ragozva, de a maradjon otthon mozgalom erőteljes támogatóiként próbálunk olyan ételeket kínálni, amit könnyű elkészíteni, és lehetőleg nem kell hozzá külföldről hozzávalót rendelni. Hát tessék:) 

2020_03_spenottal_sult_pulykamell2_kicsi.jpg

Spenótos pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell vékony szeletekre vágva
  • 2 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj
  • 15-20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg friss vagy fagyasztott spenót
  • 2-3 dl tejszín
  • őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1-2 gerezd reszelt fokhagyma

A húst megmossuk, sózzuk, borsozzuk, vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük.

A tejszínt elkeverjük a spenóttal, a fűszerekkel és a húsra öntjük. Megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, amikor a sajt kissé pirulni kezd. Forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.

Paprikás krumpli, jee!!

Ismét egy szuper finom étel, amit szintén nem kell különösebben ismertetni, mindenki szereti (igaz?), és most, amikor többnyire az otthon maradás az indkolt és főzni kell az alapanyagokból, akkor ez viszonylag olcsón és gyorsan összedobható. 

Ha már a részletekbe megyünk, akkor nagy kérdés, hogy tejföllel vagy anélkül együk? 

Paprikás krumpli

2020_03_paprikas_krumpli_kicsi2.jpg

VAGY?

2020_03_paprikas_krumpli4_kicsi1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg pulykakolbász
  • 4 pár pulykavirsli
  • 3-4 vöröshagyma
  • 2 evőkanál (liba)zsír
  • 1-2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors

 

A hagymát és a krumplit meghámozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, a krumplit felkockázzuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát és a karikákra vágott kolbászt. Megsózzuk, megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a krumplit, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Kis lángon addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit. Még pár percig főzzük, majd tálaljuk.

Tipp: tovább gazdagíthatjuk csipetkével. A következő hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (1 tojás, kb. 10 dkg liszt, 1 csipet só) és belecsipkedjük a még fövő ételbe. Pár percig főzzük, majd tálaljuk. 

Rakott krumpli pulykás köntösben

Jöjjön egy igazi klasszikus, amit nem kell bemutatni senkinek, mert a Nagymama ebédlőasztalától a menzáig mindenhol ismerős. Joggal:) Lássuk a mi verziónkat:

2020_03_rakott_krumpli_kicsi.jpg

Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 5-7 keményre főtt tojás
  • 40 dkg pulykasonka
  • 10-20 dkg pulykakolbász
  • 5-7 dl tejföl
  • a tálaláshoz: tejföl és savanyúság

A krumplit héjastól megfőzzük, megpucoljuk, felszeleteljük. A kolbászt felkarikázzuk és saját zsírján megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát és ezzel is átpirítjuk. Félretesszük.
Sütőtálba rétegezzük a felszeletelt krumplit, erre szórunk a sonkából és a kolbászból, majd bőségesen meglocsoljuk tejföllel. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg az utolsó hozzávaló el nem fogy. Ekkor megszórjuk sóval, bőségesen meglocsoljuk a tejföllel, majd a kolbász sütése utáni zsírral meglocsoljuk a tetejét.

A tálat befedjük alufóliával, és a forró sütőbe toljuk, ahol nagyjából 30-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő végén szedjük le az alufóliát és pirítsuk át a tetejét. Tálaláskor tányérokra adagoljuk, tejföllel és savanyúsággal fogyasztjuk.

Lángoló pulykatál

Nyugalom, nem gyújtottuk fel a kaját, de tényleg szinte lángol, ha megdöntjük csilipaprikával! Egyébként anélkül is finom:)

2020_03_langolo_pulykatal_kicsi.jpg

Lángoló pulykatál

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell kisebb darabokra vágva
  • 40 dkg zakuszka
  • 2-4 csilipaprika
  • olaj
  • a tálaláshoz: aprított petrezselyem 

 

A húst megmossuk, leszárítjuk. A paprikákat ledaráljuk és a zakuszkához keverjük. Sózzuk, és beleforgatjuk a húst. Tűzálló tálba öntjük és 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Megszórjuk petrezselyemzölddel és tetszőleges körettel tálaljuk.

Sohasem elég

Igazi csipegetős sörkorcsolya, amiből sohasem elég:)

2020_02_sonkas_pulykafalat_kicsi.jpg

Sonkás pulykafalat

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • ¼ dl rum
  • 1,5 dl tej
  • 1,75 dkg friss élesztő
  • a töltelékhez: apróra vágott pulykasonka
  • a sütéshez: olaj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, két tészta korong közé 1-1 teáskanálnyi aprított sonkát teszünk. A lapok széleit összenyomkodjuk és bő, forró olajban kisütjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk. 

A szuper páros

Mármint a gyömbér és a pulyka:) A gyömbér nagy kedvenc, ajánljunk minden kétkedőnek, megéri kipróbálni, ill. felvenni az állandó összetevők közé, hiszen nem szokványos ízvilágot kölcsönöz az ételeinknek, ráadásul nagyon egészséges is. Próba pulykával?:)

2020_02_gyomberes_pulyka_kicsi.jpg

Gyömbéres pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg felcsíkozott, kockázott pulykamell
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2-3 cm gyömbér frissen reszelve
  • 2-4 evőkanál szójaszósz
  • őrölt bors
  • olaj
  • a tálaláshoz: szezámmag és főtt rizs

A hagymát az olajon megpirítjk, belekeverjük a fokhagymát és a húst. Fehéredésig sütjük, meglocsoljuk a szójaszósszal, belekeverjük a gyömbért, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Főtt rizzsel, szezámmaggal megszórva tálaljuk.

Zöldséges pulykaragu

Folytatjuk a zöldségmániát, most egy raguval...hmmmmmmm

2020_02_zoldseges_pulykaragu2_kicsi.jpg

Zöldséges pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell nagyobb kockára vágva
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 krumpli
  • 1 sűrített paradicsom konzerv
  • 15 dkg zöldborsó
  • őrölt bors
  • olaj

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk. Rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a paradicsompürét, pár percig kevergetjük, majd felöntjük 1 liter vízzel, belekavarjuk a felkarikázott sárgarépát, és a felkockázott krumplit és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Az utolsó 5 percben hozzá keverjük a zöldborsót, pár percig rotyogtatjuk, majd tálaljuk.