Táplálkozz tisztán, vásárolj tudatosan, légy egészséges! - hallhatjuk gyakran a hangzatos közhelyeket, de mi az, ami igazi segítséget nyújt számodra abban, hogy a megfelelő ételeket, a megfelelő évszakban, a legtápanyagdúsabb formában tehesd az asztalodra?
Az immunrendszer és a táplálkozás összefüggései
Az hogy mennyire vagy ellenálló a vírusokkal, vagy más megbetegedésekkel szemben, a legnagyobb mértékben attól függ, milyen állapotban van az emésztőszervrendszered. Tehát, hogy mivel táplálod a testedet, miből nyersz energiát és hogy milyen jól tudod a táplálékokat alkotóelemeire lebontani!
Az első ilyen alapvető ismeret, hogy a táplálkozásnak elsősorban energiával kell feltöltenie. Ha egy ebéd után, órákig a kanapén fekszel, mert az emésztés szinte kómába taszít, akkor fel kell tenned magadnak a kérdést:
Vajon jó élelmiszereket választottam, vagy az emésztésemmel lehet a probléma?
A helyzet az, hogy a táplálkozás során is, mint minden másban, természetesen mi magunk tudjuk a legjobban mire van szüksége a szervezetünknek, csak oda kell figyelnünk a “suttogására”, mielőtt még “kiabálni” fog.
Vizsgáljuk meg a szénhidrátokat!
Törekedj arra, hogy a szükséges szénhidrát igényed legalább 80%-át ősi szénhidrátforrásokból fedezd! Kerülj el minden olyan ételt, ami feldolgozott formában van, hozzá adott cukrot tartalmaz, vagy bármit, ami a nulla tápértékkel rendelkező lisztből készült. Ilyen minden péksütemény, kekszek, teljes kiőrlésű élelmiszerek, tészták stb.
Zöldségfogyasztás során érdemes mindig a szezonális élelmiszereket választani, hiszen ezek rendelkeznek az adott időszakban a legmagasabb tápanyagtartalommal.
Mit lehet tudni a zsírokról?
Röviden és tömören: elképesztő túlzásokba visszük az Omega 6 bevitelt, ami többek között nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kialakulásához, elősegíti a narancsbőr kialakulását és elhízáshoz is vezet!
Ha csak annyit teszel meg az egészséged érdekében, hogy nem napraforgóolajban sütsz ki mindent és elkerülöd a hizlalt állatok, mint például a sertés húsát, már egy hatalmas lépést tettél a hosszan tartó, minőségi élet felé.
És ne feledkezzünk meg a fehérjékről se!
Nyilvánvalóan senki sem tud ellenállni egy finom pulykamellnek, de tudtad, hogy van ennek a szárnyasnak egy olyan része, ami még tápanyag dúsabb a színhúsnál?
Több szempontból is a pulyka belsőség az abszolút befutó! Könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető, és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz! Egy finom húsleves belsőségekkel például maga a tökély, de készíthetsz egyszerűen resztelt májat hagymával reggelire vagy házi májkrémet.
Az egészséges táplálkozás felé vezető út sok tévhittel és látszólagos ellentmondásokkal van kikövezve, a Te döntésed, hogy kipróbálsz e új dolgokat!
Teszteld a hallottakat, és a saját szervezeted válaszaira hallgatva alakíts az étkezéseden!