Irány Olaszország:) Tényleg mennénk, de egyelőre most csak a konyhában jutunk Olaszországig, jöjjön egy nagy kedvenc, az olasz streetfoodok nagyágyúja, minden magyar turista megmentője a hosszú séták alatt - nem, nem pizza -, az ARANCINI.
Tuningoltuk egy szósszal. Ugye milyen jól néz ki?
Arancini darált húsos szósszal
Hozzávalók
a szószhoz:
- 50 dkg darált pulykacomb
- 1 vöröshagyma
- 4 dl sűrű paradicsomlé
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 fokhagyma apróra vágva
- vaj
az arancinihez:
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg rizottó rizs
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- 1/2 dl fehérbor
- 4 dl zöldségalaplé
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 kisebb tojás
a bundázáshoz: liszt és tojás, zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj
továbbá: 1 nagyobb mozzarella
A rizshez az apróra vágott hagymát 2 dkg vajon megdinszteljük. Hozzákeverjük a fokhagymát és a rizst. Felöntjük a borral és addig kevergetjük, amíg a leve el nem fő, majd folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, amit mindig addig kavargatva főzünk, amíg a rizs fel nem vette az összes folyadékot. Belekeverjük a maradék vajat és a reszelt sajtot és teljesen kihűtjük.
A vajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és fehéredésig főzzük. Felöntjük a paradicsommal, belekeverjük a fűszereket és sűrűre főzzük.
A kihűlt rizshez keverjük a tojást, egy-egy gombócot formázunk belőle, a közepébe tehetünk a húsos masszából is, majd a szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk és bő olajban kisütjük. Tűzálló tálba tesszük a húsos ragut, beletesszük a rizsgombócokat, a mozzarellát rátépkedjük és 180 fokon addig sütjük, amíg a sajt el nem olvad. Forrón tálaljuk.