A szuper "nyári" időben jól fog esni egy meleg leves. 2 az 1-ben, azaz levesből gombóc a levesbe:) Jöhetnek az egyéb kreatív ötletek:)
Krumpligombóc leves
Hozzávalók:
- 50 dkg pulykafelsőcomb
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál füstölt, őrölt pirospaprika
- 4 nagyobb sárgarépa
- 3 nagyobb fehérrépa
- 4 nagyobb krumpli
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só
- őrölt bors
A gombóchoz:
- 1 tojás
- só
- teljes kiőrlésű liszt
- a tálaláshoz:
- 1 csokor petrezselyemzöld
A megmosott húst apró kockára vágjuk. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk.. A krumplit apróbb kockákra daraboljuk, a répákat felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk. A zsírt felmelegítjük, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, megszórjuk sóval és a pirospaprikával. Hozzáadjuk a húst, és folyamatosan keverve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik. Rátesszük a zöldségeket és kb. 2 l vizet öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, és kis lángon addig főzzük tovább, amíg a hús és a zöldségek is meg nem puhulnak. Két krumplinak megfelelő mennyiségű krumplikockát kiszedünk a levesből, langyosra hűtjük, összetörjük. Hozzákeverjük a felvert tojással, sóval és annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, visszatesszük a levesbe és addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére. További öt percig főzzük, majd tálaljuk.