Ha már a levesekről volt szó nemrég, akkor jöjjön egy hétindító levesrecept, méghozzá egy "mindenki kedvence klasszikus":)
Bableves
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 20 dkg füstölt, húsos szalonna
- 40 dkg pulyka felsőcomb
- 40 dkg fejtett bab
- 4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 1 leveskocka
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- só
- őrölt bors
- 1-2 babérlevél
- a rántáshoz: 1 evőkanál zsír + 2 evőkanál liszt + 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- a tálaláshoz: tejföl és vékonyra szelt lila hagyma
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a felkockázott húst, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárga- és fehérrépát; pár percig pirítjuk, és beletesszük a babot, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst és a zöldségeket bőven ellepi. Kb. 45 percig forralva főzzük a levest.
Közben elkészítjük a rántást. A zsíron megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük, majd pár evőkanál bablével hígítjuk, és forrásig melegítjük. Folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, és az egészet újraforraljuk. Tejföllel, lila hagymával tálaljuk.
Tipp: száraz babból is készíthető, ebben az esetben a babot egy éjszakán keresztül áztassuk hideg vízben, majd mossuk át és a továbbiakban ugyanúgy használjuk, ahogy a fejtett babot.