A hétköznapi fogás, ami év végén az ünnepi asztalról sem hiányozhat. Egészséges, finom, könnyen elkészíthető, és "téli étel", most pedig még tél van... több érvünk nincs:)
Lencsefőzelék sült virslivel
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg lencse
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl hideg víz
- 2 teáskanál mustár
- 1 kávéskanál cukor vagy édesítőszer
Továbbá:
- pulyka virsli
- pulyka vastagkolbász
- vaj
A vajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, belekeverjük a cukrot, megszórjuk a pirospaprikával, jól elkeverjük. Hozzátesszük az alaposan átválogatott, átmosott lencsét, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 1-2 ujjnyira ellepje (ezt a vízmennyiséget nagyjából felszívja, mire megfő). Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majd kis lángon, forrástól számítva kb. 15 perc alatt megfőzzük. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, ízesítjük a mustárral, ha szükséges, megsózzuk. Kiszedünk belőle egy merőkanálnyit, leturmixoljuk, visszatesszük a főzelékbe és újraforraljuk.
A virslit bevagdaljuk, és a vajon pirosra sütjük. Kiszedjük, félretesszük és a visszamaradt zsiradékon ropogósra sütjük a vastagkolbászt és a virslivel és a kolbászcsipsszel tálaljuk.