Most egy igazi különlegességgel készültünk: cím nem megtévesztő, ugyanis az olasz Puttanesca nevet viselő pulykaétkünket a Spagetti alla puttanesca ihlette, ami a fellelhető eredetkutatások alapján vélhetően az örömlányok világához köthető. A puttana szajhát jelent, tehát az étel értelmezhető örömlány módra.
Hadd idézzük a gaultmillau.hu leírását: "Az egyik romantikus történet a 19. század Nápolyát idézi és úgy szól, hogy egy provanszi származású self-made madame, nevezett Yvette „La Francese” készített ilyen sugót a vendégeknek és magának. Ezzel egyszerre növelte a forgalmat és csillapította honvágyát."
Nemcsak az étel története, hanem az íze is pikáns, úgyhogy térjünk a receptre:)
Pulykamell “„puttanesca” módra (hozzávalók 4 személyre):
- 50 dkg szeletelt pulykamell
- 2-4 evőkanál olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csili
- 1-2 szardella
- 5 dkg kapribogyó
- 5 dkg olajbogyó
- 4 dl passata (paradicsompüré)
- petrezselyem
- bazsalikom
- só
- őrölt bors
- a tálaláshoz: friss bazsalikom
A hús mindkét oldalát az olajon pirosra sütjük, félretesszük. a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a fokhagymát, belekeverjük a szardellát és csilit, felöntjük a paradicsompürével. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, az olíva- és a kapribogyót. Pár percig rotyogtatjuk, visszatesszük bele a húst, még pár percig főzzük, majd friss bazsalikommal megszórva, tetszőleges körettel tálaljuk.