Hozzávalók 4-6 személyre
50-60 dkg darált pulykacomb
10-20 dkg füstölt pulykasonka
1 nagyobb vöröshagyma
olaj vagy vaj
só
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
frissen őrölt bors
majoránna
kb. 2 evőkanál paradicsompüré
3 dl rizs
só
1 evőkanál olaj
továbbá:
1 fej kelkáposzta
só
1 nagy pohár tejföl (450 g)
a tál kenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
tejföl
A rizset átmossuk, lecsepegtetjük és a felhevített olajon addig pirítjuk, míg a szemek kifehérednek és elválnak egymástól. Felöntjük kétszeres mennyiségű (6 dl), sós, forró vízzel, elkeverjük, felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön, addig főzzük, míg a rizs az összes vizet magába nem szívja. Ekkor elzárjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk még 10 percig párolódni.
A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és a felcsíkozott sonkát, időnként átkeverve megpirítjuk.
A húst megszórjuk paprikával, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű, szaftos ragut kapjunk. Sózzuk, fűszerezzük, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd lefedve, lassú tűzön kb. 5 percig főzzük.
A káposztát leveleire szedjük, a középső vastag ereket levágjuk úgy, hogy a levelek még egyben maradjanak. Forró, sós vízbe tesszük, és kb. 3-5 percig főzzük, kiszedjük, lecsöpögtetjük.
20x30 cm-es edényt vagy egy tepsit kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával. A káposztalevelek felével kibéleljük az edényt, rátesszük a rizst, amit egy kanál segítségével tömörítünk. Megkenjük a kikevert tejföl felével, majd rátesszük a húst - ha sok leve lenne, azt igyekezzünk nem hozzátenni, mert eláztatja a rizst. A pörköltre kerül a levelek másik fele, amire a maradék tejfölt simítjuk. 180 fokos sütőbe téve addig sütjük, amíg a tejföl pirulni kezd. Forrón nem szeletelhető, de ha hagyjuk langyosra hűlni, szép kockákat vághatunk belőle.