A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Szeretem a pulykát

Rakott kelkáposzta

2017. október 20. - Szeretem a pulykát

rakott_kelkaposzta.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

50-60 dkg darált pulykacomb

10-20 dkg füstölt pulykasonka

1 nagyobb vöröshagyma

olaj vagy vaj

őrölt pirospaprika

őrölt kömény

frissen őrölt bors

majoránna

kb. 2 evőkanál paradicsompüré

3 dl rizs

1 evőkanál olaj

továbbá:

1 fej kelkáposzta

1 nagy pohár tejföl (450 g)

a tál kenéséhez:

vaj

zsemlemorzsa

a tálaláshoz:

tejföl

 

A rizset átmossuk, lecsepegtetjük és a felhevített olajon addig pirítjuk, míg a szemek kifehérednek és elválnak egymástól. Felöntjük kétszeres mennyiségű (6 dl), sós, forró vízzel, elkeverjük, felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön, addig főzzük, míg a rizs az összes vizet magába nem szívja. Ekkor elzárjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk még 10 percig párolódni.

A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst és a felcsíkozott sonkát, időnként átkeverve megpirítjuk.

A húst megszórjuk paprikával, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű, szaftos ragut kapjunk. Sózzuk, fűszerezzük, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd lefedve, lassú tűzön kb. 5 percig főzzük.

A káposztát leveleire szedjük, a középső vastag ereket levágjuk úgy, hogy a levelek még egyben maradjanak. Forró, sós vízbe tesszük, és kb. 3-5 percig főzzük, kiszedjük, lecsöpögtetjük.

20x30 cm-es edényt vagy egy tepsit kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával. A káposztalevelek felével kibéleljük az edényt, rátesszük a rizst, amit egy kanál segítségével tömörítünk. Megkenjük a kikevert tejföl felével, majd rátesszük a húst - ha sok leve lenne, azt igyekezzünk nem hozzátenni, mert eláztatja a rizst. A pörköltre kerül a levelek másik fele, amire a maradék tejfölt simítjuk. 180 fokos sütőbe téve addig sütjük, amíg a tejföl pirulni kezd. Forrón nem szeletelhető, de ha hagyjuk langyosra hűlni, szép kockákat vághatunk belőle.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemapulykat.blog.hu/api/trackback/id/tr1013038218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása