Pulyka vs. disznó és csirke hús. Mítoszok és igazságok!
A Magyar Pulykaszövetség átfogó imázsvizsgálata szerint a magyar emberek pulyka fogyasztási hajlandósága ugyan javult 2018-ról 2019-re, mégis ennek ellenére sokan, a mai napig ódzkodnak a pulykától és választják helyette a megszokott sertés vagy csirke elkészítését!
A sertés ízletesebb, a csirke diétásabb?
Ezek mind-mind olyan berögzült elképzelések, melyeket sajnos gondolkodás nélkül elhiszünk és követünk. Összetételét tekintve a pulyka tápanyag szempontjából sokkal értékesebb, mint a sertés és a csirke.
A sertés, bár a magyar konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga, ennek ellenére számos negatívumot tartogat a fogyasztása.
Azt tudtad, hogy a sertés omega-6 tartalma rendkívül magas, aminek túlzott fogyasztása káros az egészségre?
Bizony ennek az összetevőnek a rendszeres fogyasztása az oka például a narancsbőr kialakulásának. Nem beszélve arról, hogy növeli a kockázatát az érelmeszesedésnek és így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is.
E mellett a baromfihúsoktól eltérően a disznó hisztamint tartalmaz. Ez jelentősen hozzájárul a tipikus gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, így akár bőrbetegségeket, nehézkes légzést, hasi fájdalmakat és egyéb panaszokat is okozhat.
Természetesen jóval magasabb a zsírtartalma, mint baromfi társainak, így nem a legjobb választás, ha éppen egészséges életmódra szeretnél váltani.
… és pont ekkor kerül a csirke a képbe.
Ha életmódváltásról, diétáról, fogyásról van szó a csirke az első, ami mindenkinek eszébe jut. Biztos Te is a csirke-rizs kombinációra gondolsz, ha azt mondják neked, diétáznod kéne. A csirke tényleg jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a sertés, éppen ezért kitűnő választás, ha a fogyás a cél. Mégis fontos, hogy ne csak az alakunkra, de az egészségünkre is figyeljünk!
A pulyka jolly joker, ha fogyni és izmosodni szeretnél!
Mi sem egyszerűbb, ha ezt egy húsféle fogyasztásával együtt tudjuk megtenni. Hiszen nem kell lemondanunk sem az álom alakról sem a tápláló étkezésről, hiszen a pulyka pont ezt a kettőt együtt támogatja.
A pulyka a napi vasszükségleted 18%-át fedezi, jelentős a szív- és érvédő hatású, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma és magas fehérjetartalma segít az izomépítés támogatásában. Sőt… tudtad, hogy a pulykamell filé kalória szempontjából, számos csirke résznél kedvezőbb? Bizony… hiszen, ha diéta, akkor arra is érdemes odafigyelni, a csirke pontosan melyik részét és milyen elkészítési móddal fogyasztjuk.
És ha már pulykahús, akkor vásárolj magyar pulykahús terméket, mert annak eredete ellenőrzött és megbízható, ezáltal biztosan magas minőségű termékből készített étel kerül a családi asztalra.
Mértékletesség és változatosság!
Mindenesetre ez a cikk nem arról szeretne meggyőzni, hogy ha továbbra is a disznó vagy csirke hús fogyasztás mellett döntesz, akkor annak végzetes következményei lesznek, hanem a változatos húsfogyasztásra és a tudatosabb vásárlásra szeretne biztatni!