Ezzel nagyon mellé lőni nem lehet. El lehet vele babrálni, de megéri, mert nagyon finom, csupa jó dolog egy kajában. Hajrá, tessék sütni-főzni:)
Spenótos lasagne
Hozzávalók 4 személyre a raguhoz:
- 50 dkg darált pulyka felsőcomb
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt fekete bors
- morzsolt oregánó
- 20 dkg friss spenót
- olaj
a besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 5–6 dl tej
- só
- őrölt szerecsendió
továbbá:
- 25 dkg mozzarella sajt
- 20 dkg reszelt sajt (pl. edami, gouda, trappista)
- 10-12 lasagnelap
A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk. Nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és néhány perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk oregánóval, majd hozzáadjuk a spenótot. Lefedve további 5 percig főzzük.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és simára dolgozzuk, hozzáadjuk a sót és a szerecsendiót.
Az összeállításhoz egy jénai tálba néhány evőkanál besamelt kenünk, majd ráhelyezünk 2 lasagnelapot. Erre jön 1 réteg besamel, 1 réteg ragu, majd néhány szelet mozzarella. Ismét 2 lasagnelap, 1 réteg besamel, húsos ragu, majd mozzarella következik. Az egészet befedjük az utolsó 2 lasagnelappal, végül a maradék besamelt a rakottas tetejére öntjük. A megmaradt mozzarellával és a reszelt sajttal befedjük. 200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.