Hozzávalók 4 személyre
50 dkg szeletelt pulykacombsonka
50 dkg zöldborsó
4 dl tejszín
1 dl fehérbor
2 lila hagyma
5 dkg vaj
só
őrölt bors
20 dkg kemény sajt + a szóráshoz
továbbá:
25 dkg tészta
2 dkg vaj
Vastag aljú edényben 2,5 l vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a tésztát, sózzuk és újra felforraljuk, majd lefedjük, és elzárjuk alatta a gázt. Kb. 10 perc múlva, ha a tészta megpuhult, leszűrjük és meglocsoljuk az olvasztott vajjal, átkeverjük, félretesszük.
A hagymát apró kockára vágjuk és a vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát és pár percig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és a borral. Kb. 10 percig forraljuk, beleöntjük a borsót, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a reszelt sajtot. Pár percig forraljuk. A tésztát tűzálló tálba öntjük, hozzákeverjük a sonkás szószt, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és lefedés nélkül, 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajt elolvadt rajta és pirosra sült.
Magában vagy akár köretként tálaljuk.