Hozzávalók két 30-35 cm átmérőjű pizzához
a tésztához:
50 dkg kenyérliszt (BL80)
1,5 dl natúr joghurt
kb. 2 dl langyos víz
5 dkg friss vagy 1 zacskó szárított élesztő (7g)
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
2 evőkanál olívaolaj
a feltéthez:
1 konzerv hámozott és aprított paradicsom (400 g)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál szárított bazsalikom
1 evőkanál szárított oregánó
1/2 kávéskanál cukor
1 csipet só
40 dkg pulykasonka
2 nagy mozzarella (kb. 20 dkg)
1 lila hagyma
a tálaláshoz:
friss bazsalikom
A tésztához az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A többi lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a joghurtot, a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy géppel sima tésztát gyúrunk, ha kell, adunk hozzá még egy kis langyos vizet, és a tésztát jól kidolgozzuk. Egy órát letakarva kelesztjük.
Két sütőlapot sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kettévesszük és a lehető legnagyobbra kinyújtjuk. A paradicsomhoz keverjük a sót, a cukrot és mind a két tésztát megkenjük vele. Megszórjuk a fűszerekkel és a megpucolt, vékony szeletekre vágott hagymával és a felcsíkozott sonkával. A mozzarellát apró darabokra tépve a hús tetejére szórjuk, majd kb. 15 percig még így kelesztjük. Közben a sütőt 220 fokra melegítjük és a pizzákat kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a feltétek megsültek és a sajt pirosra sült rajta. Friss bazsalikomot szórunk rá és forrón tálaljuk.