Egy ráérős hétvégi napot fantasztikusan feldob ez a savanyú káposztás pulyka különlegesség. A szalonna a pulykahús és a pulykakolbász hármasa egy igazán pasis fogásban ötvöződik egy kevés száraz fehérborral megbolondítva. Hmmm... isteni.
Savanyú káposztás egytál
Hozzávalók:
- 10 dkg vékonyra vágott húsos szalonna
- 50 dkg füstölt pulykahús kockákra vágva
- 10 dkg pulykakolbász felkarikázva
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsompüré
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 nagy vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 krumpli meghámozva, kockára vágva
- 1 nagyobb alma meghámozva, kockára vágva
- 1/4 kelkáposzta szeletekre vágva
- 4 nagyobb sárgarépa 2 cm-es darabokra vágva
- 1 kg átmosott savanyú káposzta
- frissen őrölt bors
- só
A szalonnát apróra vágjuk, zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük a felkockázott füstölt húst, a hagymákat és addig pároljuk, míg a hagyma opálossá nem válik.
Belekeverjük a paradicsompürét, pár percig pirítjuk, felöntjük 2 liter vízzel, fűszerezzük és hozzáadjuk a bort, a sárgarépát, a káposztákat, a krumplit, az almát és lefedve 1 órát főzzük.
Eltávolítjuk a fedőt és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz. Forrón tálaljuk.