Nagyon itt van már a Karácsony, ezért most egy amolyan előétel-vendégváró fogást mutatunk. Gondoljuk, hogy szinte mindenkinek ismerős a pékségek polcairól... nos, miért ne süssük meg mi, ha nem is olyan bonyolult és még finomabb is??
Pulykamájas táska
Hozzávalók 6-8 darabhoz:
- 50 kg pulykamáj
- 10 dkg vaj
- 1-2 nagyobb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 kávéskanál morzsolt majoránna
- csipetnyi őrölt bors
- 1/2 kávéskanál só
- továbbá: 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- a kenéshez: tojássárgája
- a szóráshoz: (fekete)szezámmag
A májat megtisztítjuk és kisebb, de nem túl apró darabokra vágjuk. A vajat felmelegítjük és az apróra vágott hagymákat megdinszteljük. Hozzáadjuk a májat és pár perc alatt átsütjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majorannával. Kihűtjük, majd késes robotgépben krémesre daráljuk.
A levelestésztából 6 vagy 8 egyforma nagyságú darabot vágunk, nyújtófával mindegyiket kicsit kinyújtjuk, egyik végét bevagdossuk, minden darabbal így járunk el. A májkrémet elosztjuk a tésztacsíkok azon végén, amit nem vágtunk be, a másik végét ráhajtjuk a töltelékre, villával lenyomkodjuk a tészta széleit, megkenjük a tojássárgával, megszórjuk a szezámmaggal és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Melegen vagy hidegen, friss salátával tálaljuk. Vagy csak úgy magában:)