A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Pirított pulykamell

2019. február 18. - Szeretem a pulykát

Egy recept, ami mindig jó, ha talonban van: bármikor bevethető, nagyon sokféle ételhez jó alapot jelent, finom, gyors és egyszerű. Ilyenek ezek a pulykás ételek:)

2019_02_piritott_pulykamell_kicsi.jpg

Pirított pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 1 evőkanál pulyka fűszersó
  • zsír vagy vaj vagy olaj

A húst megmossuk és 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük. Amikor keményre, de még vághatóra fagyott, éles késsel 1-2 mm-es darabokra vágjuk. Megszórjuk a fűszerrel és forró zsiradékban pirosra sütjük. Tálalhatjuk salátával magában, pitába töltve vagy tetszőleges körettel hidegen vagy melegen is.

Zöldbabos-zöldborsós pulykaragu

Már nagyon várjuk a jó időd, ezáltal a tavaszi ízeket is... hát nem várunk, hanem egy zöldbabos-borsós pulykaraguval köszöntjük a szürke február közepét:)

2019_02_zoldbabos_zoldborsos_pulykaragu2_kicsi.jpg

Zöldbabos-zöldborsós pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulyka felsőcomb kockára vágva
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 25 dkg fagyasztott zöldbab
  • 25 dkg fagyasztott zöldbors
  • 2-4 evőkanál olaj
  • 3 dl paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors

A felaprított hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst és fehéredésig főzzük. Belekeverjük a paradicsompürét, a fűszereket és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.

Hozzáadjuk a zöldborsót és a zöldbabot és pár percig együtt főzzük. Tetszőleges körettel, például főtt rizzsel, bulgurral tálaljuk.

Pulykamelles pirított tészta

Ilyen receptünk még nem volt, nagyon finom (kipróbáltuk), úgyhogy csalódni nem fogtok. Csak tessék, csak tessék!!:)

2019_02_pulykamelles_piritott_teszta_kicsi.jpg

Pulykamelles pirított tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg pulykamell
  • 1 csokor újhagyma vagy fél póréhagyma
  • 4 sárgarépa
  • 2-4 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál kókuszzsír
  • továbbá: 15 dkg mie tészta kifőzve vagy tetszőleges kifőtt tészta
  • a tálaláshoz: aprított snidling + szezámmag

A húst 2 cm-es csíkokra vágjuk. A hagymát felkarikázzuk, a répát gyufaszálra vágjuk. A zsíron megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük, majd rászórjuk a répát, pár percig pirítjuk, megszórjuk sóval, borssal és a gyömbérrel, belekeverjük a szójaszószt, és az aprított fokhagymát, majd hozzáforgatjuk a tésztát. Pár percig pirítjuk és snidlinggel, szezámmaggal megszórva tálaljuk.

Sütőben sült sajtos fasírt

Ma fasírt-nap van. Szürkés időben egy könnyen elkészíthető finom vacsora/ebéd ötlet mindnekinek, aki a szereti a pulykát:)

2019_01_sutoben_sul_sajtos_fasirt_kicsi.jpg

Sütőben sült sajtos fasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált pulykafelsőcomb
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1/2 evőkanál majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 kisebb vagy 1 nagy tojás
  • 1-2 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • 15 dkg reszelni való sajt
  • a tetejére: paradicsom + reszelt sajt
  • a tálaláshoz: sült krumpli

A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és az olajban átpirítjuk. Amikor üveges, hozzáadjuk és elkeverjük benne a pirospaprikát. A húshoz adjuk a sót, a borsot, a mustárt, a majoránnát és a pirospaprikás hagymát. Belekeverjük a tojást, a sajtot majd kézzel vagy villával alaposan eldolgozzuk. Akkor jó az állaga, ha vizes kézzel golyókat, pogácsákat tudunk belőle formázni anélkül, hogy szétesne. A húsmasszából gombócokat formázunk, tűzálló tálba tesszük, ellapítjuk megszórjuk sajttal és 1-1 szelet paradicsomot teszünk rá, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Melegen sült krumplival, hidegen salátával tálaljuk.

Pulykaburger szilvalekvárral

Szeretjük. Nagyon. Főleg ha lehet újítani például szilvalekvárral:)

Pulykaburger szilvalekvárral

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 50 dkg darált pulyka felsőcomb
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 1 evőkanál só
  • 2 kávéskanál fokhagymapor
  • 2 kávéskanál vöröshagymapor

2019_01_pulykaburger_szilvalekvarral_kicsi.jpg

Továbbá:

  • 8 szelet fekete erdő sonka
  • cukormentes szilvalekvár
  • 4 hamburgerzsemle
  • 4 szelet sajt
  • lila hagyma
  • saláta
  • ketchup
  • mustár
  • majonéz
  • a tálaláshoz: sült krumpli

 

A húst összegyúrjuk a fűszerekkel és négy egyforma húsgpogácsát formázunk belőle.

A sonkát saját zsírjában ropogósra sütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon a hamburgerpogácsák mindkét oldalát megsütjük. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, és a vágási felületükön pár perc alatt megpirítjuk. Belerétegezzük a salátát, beletesszünk 1-1 húspogácsát, amit megkenünk szilvalekvárral, rátesszük a sajtot, a sült sonkát, meglocsoljuk ízlés szerint ketchuppal, mustárral vagy majonézzel és sült krumplival tálaljuk.

Savanyú káposztán sült pulykafelsőcomb

Borongós hangulatú január-februárban jót tesz egy kiadós étel, legalább együnk jót, ha már mást nem lehet csinálni vagy máshoz nincs kedve az embernek. 

Jól néz ki, nem?:)

2019_01_savanyu_kaposztan_sult_pulykafelscomb2_kicsi.jpg

Savanyú káposztán sült pulykafelsőcomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg filézett pulykafelsőcomb
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10-20 dkg pulykakolbász vagy pulyka vastagkolbász
  • frissen őrölt bors

 

A húst megmossuk, minden oldalát sózzuk borsozzuk, félretesszük. A kolbászt száraz serpenyőben megpirítjuk, hozzákeverjük a káposztát, párszor átkeverjük majd tűzálló tálba tesszük. Rátesszük a húst, felöntjük 1 dl vízzel és letakarva, 180 fokon 1 órát sütjük. Levesszük róla a fedelet és további 30 percet sütjük, majd forrón, tetszőleges körettel tálaljuk. Jól illik hozzá a krumplipüré vagy a tört krumpli.

A finom cannelloni

Nagyon rég volt nálunk olasz recept, ezért itt az ideje, jó étvágyat kívánunk egy olasz klasszikussal!

2019_01_cannelloni_kicsi.jpg

Cannelloni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg darált pulykafelsőcomb
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 4 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • őrölt bors
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 1-2 gerezd fokhagyma

A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 20-30 dkg reszelt sajt
  • frissen reszelt szerecsendió
  • a tetejére: 1 nagyobb mozzarella

 

A besamelhez a vajon megpirítjuk a lisztet, majd lassan csorgatva, folyamatos keverés közben hozzákavarjuk a tejet. Csomómentesre keverjük és beleszórjuk a sajtot. Megszórjuk szerecsendióval, félretesszük.

A vajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és fehéredésig főzzük, majd felöntjük a paradicsomlével, megszórjuk a fűszerekkel, belekeverjük a mustárt és az apróra vágott fokhagymát és pár percig főzzük. Tűzálló tálba rétegezzük a raguval megtöltött tésztacsöveket, majd leöntjük a besamellel és a tejetére reszeljük a mozzarellát. 180 fokos sütőben 45 percig sütjük, forrón tálaljuk.

Csicseriborsós fasírt

Ismét egy kis újítás: fasírt, ami mindenki számára ismerős, ám most nem is akárhogy, hanem csicseriborsóval. Ez a nagyszerű hozzávaló csodás dolgot tesz minden fogással, érdemes kísérletezni vele, de kezdjétek ezzel!:)

2019_csicseriborsos_fasirt_kicsi.jpg

Csicseriborsós fasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált pulykafelsőcomb
  • 20 dkg konzerv csicseriborsó finomra pürésítve
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • frissen őrölt bors
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: humusz + pita

A hozzávalókat összegyúrjuk, diónyi gombócokat formálunk belőle és forró olajban kisütjük. Forrón vagy hidegen humusszal és pitával tálaljuk.

Narancsos-fehérboros pulykasült

Elég gyors és egyszerű recept, lehet talán ezért nem jut eszünkbe ezekkel az össztevőkkel egy pulykasültet készíteni. Pedig nagyon jó, higgyétek el:) A sültet adjuk, a köretet Rátok bízzuk:)

2019_01_narancsos_feherboros_pulykafelsocomb2_kicsi.jpg

Narancsos-fehérboros pulykafelsőcomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg filézett pulykafelsőcomb
  • 2 narancs
  • 2 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • 1 vöröshagyma apróra vágva

 

A hagymát elkeverjük a narancs levével és a fehérborral. A húst megmossuk, minden oldalát sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a boros páccal. 180 fokon lefedve 1 órát sütjük, közben többször meglocsoljuk a boros páccal, majd 30 percig fedő nélkül sütjük és tetszőletes körettel tálaljuk.

Bableves

Ha már a levesekről volt szó nemrég, akkor jöjjön egy hétindító levesrecept, méghozzá egy "mindenki kedvence klasszikus":)

Bableves

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 20 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 40 dkg pulyka felsőcomb
  • 40 dkg fejtett bab
  • 4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 leveskocka
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • őrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • a rántáshoz: 1 evőkanál zsír + 2 evőkanál liszt + 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • a tálaláshoz: tejföl és vékonyra szelt lila hagyma

2019_01_bableves_kicsi.jpg

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a felkockázott húst, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárga- és fehérrépát; pár percig pirítjuk, és beletesszük a babot, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst és a zöldségeket bőven ellepi. Kb. 45 percig forralva főzzük a levest.

Közben elkészítjük a rántást. A zsíron megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük, majd pár evőkanál bablével hígítjuk, és forrásig melegítjük. Folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, és az egészet újraforraljuk. Tejföllel, lila hagymával tálaljuk.

Tipp: száraz babból is készíthető, ebben az esetben a babot egy éjszakán keresztül áztassuk hideg vízben, majd mossuk át és a továbbiakban ugyanúgy használjuk, ahogy a fejtett babot.