A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Darálthússal töltött gomba

2019. december 08. - Szeretem a pulykát

Most egy kicsit rárepülünk a gombára, ezért gombás receptek jönnek sorban, íme az első

2019_11_daralt_hussal_toltott_gomba2_kicsi.jpg

Darált hússal töltött gomba

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált pulykacomb
  • 1 marék pirított hagyma
  • 2-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • őrölt bors
  • továbbá: 50 dkg nagyobb gomba

A húst összekeverjük a további hozzávalóval és a megmosott gombákra halmozzuk. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Magában vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Őszi leves, ami télen is bejön:)

Ilyen hidegben nincs is jobb, mint egy jó meleg levest kanalazni. Mindenkinek jó melegedést:)

2019_10_oszi_leves_kicsi.jpg

Őszi leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 3-4 sárgarépa tisztítva, felkarikázva
  • 2-4 szál halványítózeller tisztítva, felkarikázva
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 1,5 l húsleves
  • őrölt gyömbér
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • továbbá:
  • 15 dkg tészta
  • petrezselyemzöld

A húst az olajon megpirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a hagymát, a sárgarépát. Hozzákeverjük a zellert, felöntjük a húslevessel, a hús felét visszatesszük bele és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem főnek. Az utolsó 10 percen hozzákeverjük a zöldborsót és a maradék húst, belekeverjük a tésztát, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá és addig főzzük, míg a tészta meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a gyömbérrel, pár percig rotyogtatjuk és petrezselyemmel tálaljuk.

Pulykalapcsánka

Pulykalapcsánka. Hogy mi? Igen, lapcsánka, tócsni és még biztosan van pár neve. De egy biztos: nagyon finom, és ebben a verzióban is, úgyhogy ne féljetek az újtól, tessék kipróbálni, jó étvágyat!

2019_11_pulyalapcsanka_kicsi.jpg

Pulykalapcsánka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell finomra darálva
  • 2 evőkanál pulykahús fűszersó
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 15 dkg sajt reszelve
  • 2-3 tojás
  • 1 kisebb csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 dl zsíros tejföl
  • a sütéshez: olaj

A hozzávalókat összekeverjük. Forró olajban 2-3 evőkanálnyi adagokat a serpenyőbe téve, ellapítva addig sütünk, amíg mindkét oldala pirosra sült. Magában vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Uuuuuuuuu, minden tányérra ilyet kérünk!

 

2019_11_fokhagymas_vajjal_toltott_pulymafasirt_kicsi.jpg

Fokhagymás vajjal töltött pulykafasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell finomra darálva
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál zsíros tejszín
  • őrölt bors

a töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • a panírhoz: liszt és tojás, no meg zsemlemorzsa
  • a sütéshez: olaj

 

A töltelékhez a vajat elkeverjük a fokhagymával, a petrezselyemmel és a sóval.

A hús hozzávalóit összekeverjük, baracknyi mennyiségből fasírt formát készítünk, a közepébe 1-1 kanálnyi tölteléket teszünk, újra formázzuk, hogy a hús a tölteléket mindenhol befedje, bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. Magában vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Aszalt paradicsomos-sonkát tészta

Nem tudjuk ki találta fel a tésztát, de nagy ember volt:) 

Mi pedig így tuningoltuk. Jó étvágyat:)

2019_11_aszaltparadicsomos_sonkas_teszta_kicsi.jpg

Aszalt paradicsomos-sonkát tészta

Hozzávalók:

  • 20 dkg pulykasonka
  • 4-5 aszalt paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-4 evőkanál aszalt paradicsomos olaj
  • főtt durum tészta
  • őrölt bors

A paradicsomot és a sonkát apróra vágjuk és az olajon megpirítjuk. Belekeverjük a fokhagymát, pár percig még melegítjük, majd beleforgatjuk a tésztát sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.

Tojásos zöldséges rizseshús

2019_10_tojasos_zoldseges_rizseshus_kicsi.jpg

Tojásos-zöldséges rizses hús

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 2 evőkanál vaj vagy libazsír
  • őrölt bors
  • 4 tojás
  • 15 dkg rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10-15 dkg sárgarépa felkarikázva
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: aprított petrezselyemzöld

A zsiradékot felmelegítjük és a felvert tojást pár perc alatt megsütjük. Kiszedjük, félretesszük. A megmosott, leszárított húst sózzuk, borsozzuk és a visszamarad zsiradékon pirosra sütjük, kiszedjük, félretesszük. Az átmosott, lecsepegtetett rizst a zsiradékon üvegesre pirítjuk, felöntjük 3 dl vízzel. Belekeverjük a borsót és a répát és fedő alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a tojást és a húst és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Őszi hússaláta

Semmi extra, de közben mégis. Szokványos alapanyagok, ám tökéletes párosítás. Kicsit feldobjuk a szürke hétköznapokat. 

2019_10_oszi_hussalata2_kicsi.jpg

Őszi hússaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apróra vágva
  • 2 evőkanál olaj

a salátához:

  • 10 cm póréhagyma felkarikázva
  • 10 dkg főtt csemegekukorica lecsöpögtetve
  • 1-2 alma meghámozva, kockákra vágva
  • 10 dkg ementáli sajt apróra vágva
  • 3 főtt tojás felkockázva
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 2-4 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál citromlé
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: apróra vágott petrezselyem

 

A húst megmossuk, leszárítjuk és az olajon pirosra sütjük, kihűtjük.

A saláta hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a húst, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és tálaljuk.

Mennyire egyszerű. És mennyire finom:)

Nem kell mindent túl bonyolítani. Ha alig van otthon hozzávaló, vagy olcsón akarunk főzni, akkor ez tökéletes választás. 

2019_10_ropogos_virslis_sajtos_teszta2_kicsi.jpg

Ropogós pulykavirslis sajtos tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykavirsli karikára vágva
  • finomra reszelt parmezán

a tésztához: 15 dkg tészta

a besamelhez:

  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg gouda sajt reszelve
  • 2-5 dkg parmezán reszelve
  • 1 mozzarella apró darabokra tépkedve
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors

A felkarikázott virslit sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megszórjuk a sajttal. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, félretesszük.

A besamelhez a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, sózzuk, boroszzuk, megszórjuk a szerecsendióval, belforgatjuk a sajtokat, majd a közben kifőtt, lecsöpögtetett tésztát is belekeverjük. Tányérra szedjük és a ropogósra sült sajtos virslivel megszórva tálaljuk. 

Hogy ez mennyire jó

Egyszerűen zseniális. Tessék kipróbálni, nálunk állandó listás lett:)

2019_10_tojaskremes_pulykasalata_kicsi.jpg

Tojáskrémes pulykasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 2 evőkanál vaj vagy libazsír
  • őrölt bors

továbbá:

  • 4-5 főtt tojás
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt bors
  • friss saláta
  • fokhagymával megkent pirított kenyérkockák

 

A húst megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk és a zsiradékon pirosra sütjük. A tojásokat összetörjük, belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk és tálba vagy pohárba szedjük. Rászedjük a húst, a friss salátát, a kenyeret és tálaljuk.

Pulyka stroganoff

Mit mondhatnánk, ez úgy jó, ahogy van. Klasszikus recept a szép őszi napokra.

2019_10_pulyka_stroganoff1_kicsi.jpg

Pulyka stroganoff

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apróra vágva
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 10 dkg húsos szalonna felkockázva
  • 25 dkg gomba felszeletelve
  • 10 dkg csemege uborka felkarikázva
  • 2 evőkanál sűrű paradicsompüré
  • 2-4 evőkanál mustár
  • frissen őrölt bors

A szalonnát zsírjára pirítjuk, kiszedjük, félretesszük. Megpirítjuk a hagymát, rátesszük a gombát és jól lepiritjuk, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon pár percig karamellizáljuk a paradicsompürét, belekeverjük a húst és addig sütjük, amíg a hús el nem készül. Belekeverjük a szalonnát, a gombát, a mustárt, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük benne a mustárt. Végül az uborkát is elkavarjuk benne, majd pár perc főzés után tálaljuk.