A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Indiai ízek

2019. augusztus 23. - Szeretem a pulykát

A korma egy klasszikus indiai fogás, amelyet mi természetesen mi pulykával készítünk - mi mindent:)

Finom fűszeres étel, amely feldobhatja a konyhai repertoárt, érdemes kipróbálni. Távolról amolyan semmilyennek néz ki, de csak kóstoljátok meg:)

2019_08_pulyka_korma_kicsi.jpg

Pulyka korma

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykatokány
  • 5 dkg blansírozott mandula darálva
  • 2 cm friss gyömbér finomra reszelve
  • 1 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 1 zöld csili apróra vágva
  • 1 vöröshagyma felszeletelve
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 2 zöld kardamom magjai porítva
  • 4 szegfűszeg porítva
  • 1 evőkanál koriandermag porítva
  • 1 kisebb fahéjrúd
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 dl joghurt
  • ½ citrom leve
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • a tálaláshoz: főtt basmati rizs

A húst az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és tovább pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket, további pár percig pároljuk. A keményítőt összekeverjük a joghurttal és a húsra öntjük. A mandulát elkeverjük 1 dl vizzel és ezt is az ételhez keverjük. Kb. 30 percig lassú tűzön főzzük, belekeverjük a citromlét, sózzuk, borsozzuk és főtt basmati rizzsel tálaljuk.

Pulykakolbászos paradicsomsaláta

Brutál jó kaja, higgyétek el, elég csak ránézni. Próbáljátok ki és várjuk a beszámolókat:)

2019_08_kolbaszos_paradicsomsalata_kicsi.jpg

Pulykakolbászos paradicsomsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg pulykakolbász karikára vágva
  • 1 kg koktélparadicsom négy felé vágva
  • 2 lila hagyma apróra vágva
  • 4 evőkanál balzsamecetkrém
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld

A kolbászt száraz serpenyőben ropogósra sütjük. A többi hozzávalót összeforgatjuk. Belekeverjük a kolbászt és a kisült zsírját is és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk

Best of Makó

Ki járt Makón? És ki evett már ilyen finomságot? Biztos sokan, mert igazi magyaros étel, és amilyen egyszerű, olyan finom, úgyhogy nem is érdemes többet ide írni.... jó étvágyat!:)

2019_07_makoi_pulykaszelet_kicsi.jpg

Makói pulykaszelet

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé 
  • 2 dkg vaj
  • 2-4 vöröshagyma
  • olaj
  • a tálaláshoz:
  • petrezselymes újburgonya

A húst a vajon pirosra sütjük, félretesszük. A hagymát karikára vágjuk és forró olajban kisütjük. A húst a hagymával megszórva, petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Mustárszószos pulykamell

Nem bonyolítottuk túl ezt a fogást, de nem is ezért szeretjük. Egy pikáns és karakteres étel a mindennapokra. Szigorúan pulykából:) 

2019_07_mustarszoszos_pulykamell_kicsi.jpg

Mustárszószos pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé szeletelve
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • 2-4 evőkanál mustár
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: apróra vágott snidling vagy újhagyma zöldje

A megmosott húst a vajon megsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Felöntjük a tejszínnel, belekeverjük a mustárt és sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk és a hússal tálaljuk. Megszórhatjuk aprított snidlinggel is.

Ananászos pulyka

Nyári ízek, gyors kaják. Új jelmondtunk jegyében ajánljuk ezt a nem szokványos finomságot. 

2019_07_ananaszos_pulyka_kicsi.jpg

Ananászos pulyka

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé 
  • 1 doboz daraboltananász-konzerv 
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál szójaszósz 
  • őrölt szerecsendió 
  • őrölt gyömbér 
  • a tálaláshoz: pirított szezámmag

A megmosott húst apró kockára vágjuk és a vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett ananászt, meglocsoljuk a szójaszósszal, és pirosra sütjük. Hozzáöntjük az ananász levének felét és addig főzzük, amíg ragacsos nem lesz és a hús meg nem fő. Fűszerezzük, még párszor átkeverjük majd szezámmaggal megszórva tálaljuk. 

Sült tojás

Ez bizony igazi fehérje-bomba, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne finom. Sőt. Érdemes kipróbálni, közben pedig kísérletezni izgalmas fűszerekkel, amik feldobhatják a hagyományos ízeket. Hajrá:) 

2019_07_sonkaval_toltott_sult_tojas2_kicsi.jpg

Sonkával töltött sült tojás

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 főtt tojás
  • 10 dkg pulykasonka
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 evőkanál mustár
  • 2 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt sajt
  • a tetejére: reszelt sajt
  • a tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld

 

A tojásokat megpucoljuk, kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük, összekeverjük az apróra vágott sonkával, tejföllel, sajttal, mustárral, vajjal és a sóval. A tojásokat tűzálló tálba tesszük, 1-1 evőkanálnyi krémet teszünk rájuk, a maradék krémet köré halmozzuk, megszórjuk sajttal és 180 fokon addig sütjük, amíg meg nem pirul. Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Pulykakolbászos túrós palacsinta

Ehhez a fogáshoz nincs is mit hozzáfűzni, egyszerűen finom és kész:) Bármelyik nap meg lehet enni:)

2019_07_pulykakolbaszos_turos_palacsinta_kicsi.jpg

Pulykakolbászos túrós palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 10 dkg túró
  • 9 dkg liszt
  • 4 evőkanál tej
  • 3 tojás

A sütéshez: vaj + apróra vágott petrezselyemzöld

A töltelékhez:

  • 2 vöröshagyma
  • 20 dkg vékonyra, apróra darabolt pulykakolbász
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl alaplé
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • vaj

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, 30 percre félretesszük, majd a forró vajon 4 egyforma palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat közepes lángon sütjük, csak akkor fordítjuk meg, amikor teljesen elvált az edénytől. Letakarva félretesszük.

A vajon megdinszteljük a szeletekre vágott hagymát. Hozzákeverjük a kolbászt, pár percig együtt sütjük, majd megszórjuk a liszttel, felöntjük az alaplével, belekeverjük a paprikát és felforraljuk. Kb. 10 percig forralva főzzük, hogy sűrű szaftos legyen. Sózzuk, majd a palacsintákat megtöltjük és feltekerjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

1 étel 2 fogás

De mi most csak 1-re koncentrálunk, méghozzá az igazi örökzöld melegszendvicskrémre!:)

Ez most pörköltből készül, íme:

2019_07_magyaros_melegszendvics_kicsi.jpg

Magyaros melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 20 dkg pulykapörkölt
  • 4 dkg vaj
  • 4 szelet kenyér
  • 4 szelet sajt

 

A pörkölt húst apróra összevágjuk, belekeverjük a vajat. A kenyerekre halmozzuk, 1-1 szelet sajtot teszünk rá és grillsütőben megsütjük. Forrón tálaljuk.

És hogy kell pörköltöt készíteni? Hát így: https://szeretemapulykat.blog.hu/2018/09/26/pulyka_porkolt

Vajon hány féle étel készíthető pörköltből? 

Mint az éttermekben

Igen, ez a fogás megállná a helyét bárhol, ahol kínai kajáról van szó:) Elő a késekkel, és persze a fűszerekkel!

2019_06_kinai_otfuszeres_pulykaragu3_kicsi.jpg

Ötfűszeres pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 2 vöröshagyma 8-ba vágva
  • 1 nagyobb sárgarépa julienre vágva
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt csillagánizs
  • 1 kávéskanál őrölt édeskömény
  • 1 kávéskanál őrölt szecsuáni bors
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2-4 evőkanál sötét szójaszósz
  • 4 evőkanál sűrű paradicsompüré
  • 1 evőkanál cukor vagy édesítőszer

a tálaláshoz: főtt rizs és szezámmag

A húst az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a sárgarépát és pár percig tovább pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, jól átkeverjük, felöntjük 2 dl vizzel, belekeverjük a cukrot, a szójaszószt és a paradicsomot majd többször átkeverve addig főzzük, amíg a hús meg nem fő és a szósz sűrű nem lesz. Főtt rizzsel, szezámmaggal megszórva tálaljuk.

Van ennél egészségesebb?

A kérdésre a választ nem tudjuk, de a zöldséges pulyka tuti befutó, ha könnyű nyári húsos ételt szeretnél enni. Hát nem csodás?:)

2019_06_gombas_repas_pulykaragu4_kicsi.jpg

Gombás-répás pulykaragu

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell apró kockára vágva
  • 1 nagyobb sárgarépa tisztítva, karikára vágva
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • a tálaláshoz: főtt rizs

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig főzzük, majd beleszórjuk a répát és pár percig tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a gombát, pár percig főzzük, megszórjuk a lisztel, újabb pár perc pirítás után felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek is megfőnek. Főtt rizzsel tálaljuk.