A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Bableves

2019. január 20. - Szeretem a pulykát

Ha már a levesekről volt szó nemrég, akkor jöjjön egy hétindító levesrecept, méghozzá egy "mindenki kedvence klasszikus":)

Bableves

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 20 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 40 dkg pulyka felsőcomb
  • 40 dkg fejtett bab
  • 4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 leveskocka
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • őrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • a rántáshoz: 1 evőkanál zsír + 2 evőkanál liszt + 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • a tálaláshoz: tejföl és vékonyra szelt lila hagyma

2019_01_bableves_kicsi.jpg

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a felkockázott húst, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárga- és fehérrépát; pár percig pirítjuk, és beletesszük a babot, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst és a zöldségeket bőven ellepi. Kb. 45 percig forralva főzzük a levest.

Közben elkészítjük a rántást. A zsíron megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük, majd pár evőkanál bablével hígítjuk, és forrásig melegítjük. Folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, és az egészet újraforraljuk. Tejföllel, lila hagymával tálaljuk.

Tipp: száraz babból is készíthető, ebben az esetben a babot egy éjszakán keresztül áztassuk hideg vízben, majd mossuk át és a továbbiakban ugyanúgy használjuk, ahogy a fejtett babot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemapulykat.blog.hu/api/trackback/id/tr2814573704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.