A legfinomabb ételek a minőségi alapanyagoknál kezdődnek

Újabb gyors recept a paradicsom és a méz bűvöletében

2018. július 16. - Szeretem a pulykát

Visszaevezünk a paradicsomos-mézes vonalra, hiszen nyáron kell paradicsomot enni:) No meg finom is, úgyhogy hajrá, irány a konyha:)

Paradicsomos-mézes pulykacsíkok

2018_07_paradicsomos_mezes_pulykacsikok_kicsi.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva
  • 1 konzerv sűrített paradicsom (140 g)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál méz
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • olaj

A körethez:

  • főtt rizs
  • apróra vágott zöldhagyma

 A megmosott húst az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb szeletekre vágott hagymát, a fűszereket és felöntjük a paradicsompürével. Belekeverjük a mézet, kevés vizet adunk hozzá és addig főzzük, míg a hús meg nem fő. Főtt rizzsel, apróra vágott zöldhagymával megszórva tálaljuk.

Következő gyors receptünk: a klasszikus bakonyi pulykamell

Jöjjön egy igazi klasszikus nehézbombázó, hiszen ki ne ismerné a bakonyi pulykát:) 

2018_07_bakonyi_pulykamell_kicsi.jpg

Bakonyi pulykamell

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell szeletekre vágva
  • 1 vöröshagyma
  • 50 dkg csiperke
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • 3 dl tejföl

A sütéshez:

  • vaj

A tálaláshoz:

  • főtt rizs
  • friss saláta

A megmosott húst leszárítjuk és a vajon minden oldalát pirosra sütjük, kiszedjük, félretesszük. A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát és zsírjára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük kb. 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, visszatesszük bele a húst és addig főzzük, amíg a hús és a gomba meg nem fő. Hozzákeverjük a tejfölt és főtt rizzsel vagy tetszőleges körettel, salátával tálaljuk

Édes-savanyú pulykafalatok

Most sorozatban gyors, azaz 30 perces recepteket mutatunk, íme az első:

Édes-savanyú pulykafalat

2018_07_edes-savanyu_pulykafalat_kicsi.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell

A szószhoz:

  • 1 evőkanál pirított szezámolaj
  • 1 evőkanál friss gyömbér reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál (csípős) paprikakrém
  • 2-4 evőkanál méz
  • 2-4 evőkanál szójaszósz
  • 2 dl alaplé
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A sütéshez:

  • olaj

A tálaláshoz:

  • pirított szezámmag
  • újhagyma
  • főtt rizs

A szószhoz a keményítőn kívül mindent összekeverünk és összeforraljuk. A keményítőt elkeverjük pár evőkanál vízzel és a szószt besűrítjük vele. A megmosott, felkockázott húst kevés olajon pirosra sütjük, ráöntjük a szószt, átforgatjuk benne és főtt rizzsel, pirított szezámmaggal és apróra vágott újhagyma zöldjével tálaljuk.

3 titok a tökéletes pulykagrillezéshez

Oké, grillezzünk...de hogyan? 

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.

A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a háziasszonyoknak: akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus.

Grillezése azonban igényel némi odafigyelést. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ha kellemesen szaftos eredményre vágyunk, nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.

grill_gallicoop.jpg

1. titok: Az alapanyag

Minden ételhez értő, igényes ember szerint az első és legfontosabb szabály a minőségi alapanyag. Már a régiek is tudták, hogy olcsó húsnak híg a leve… Bizony a vágóállat jóléte kihat húsa minőségére. A kiváló táplálék, az állatbarát tartás nagyon fontos. Kerüljük el a rossz körülmények között nevelkedett szárnyasból készült jellegtelen, rossz aromájú húst! Válasszunk minőségi védjeggyel ellátott terméket, melynek eredetét nyomon követhetjük. A Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi védjegyes. Az ilyen termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. Kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

2. titok: Indirekt grillezés

Igazán szaftos, megfelelő állagúra sült húst csak az készíthet, aki rutinosan bánik a hőforrással és a grillező készülékkel. Fontos a precizitás és az odafigyelés. Ehetőt grillezni mindenki tud, de tökéleteset kevesen. A direkt hő nem való a pulykának, mivel a szárazabb húsok közé tartozik, ezért gyengédebb eljárással kell elkészíteni. Ez az úgynevezett indirekt sütés, mikor az alapanyag nem közvetlenül a parázsló hőforrás vagy a láng fölé kerül, hanem attól oldalra. Így 150–200 fokon sül. Ezt az ideális hőmérsékletet könnyedén elérhetjük, ha a parazsat kör alakban a grill lap oldalára húzzuk és középre helyezzük a sütnivalót.  Le is fedhetjük a grillkészüléket, így a meleg levegő és a pára körüljárja az ételt. Nem szabad gyakran nyitogatni a fedelet, mert az ingadozó hőmérséklet nem tesz jót a húsnak!

grill_gallicoop_2.jpg

3. titok: A csepptálca

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya pulykagrillezésnél mindig beveti szuperfegyverét, a csepptálcát. „Érdemes csepptálcát tenni a sülő húsok alá, hogy felfogjuk a kioldódó zsírt és húslevet. Ezt felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, alaplevekhez és locsolgatáshoz –  magyarázza Dosso Gabi – Vagy akár vissza is locsolhatjuk az elkészült húsra. A pulya igazi jolly joker a grillezésnél. Egészséges, nagyszerűen társítható akár más húsokkal is, változatosan fűszerezhető. Ha megfogadjuk a trükköket, a kiszáradásától sem kell tartanunk.”

Receptajánló:

Pulykamell bazsalikom pesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet pulykamell
  • olívaolaj
  • só, bors
  • A pesztóhoz:
  • 2 marék friss bazsalikom
  • 1 kis marék fenyőmag
  • 1,5 dl olívaolaj
  • só, bors

A körethez:

  • salátamix
  • koktélparadicsom
  • 1 kis marék fenyőmag
  • olívaolaj
  • balzsamecet


Elkészítés:
A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.

Forrás: ebben a bejegyzésben az Élelmiszer Online-on megjelent cikket változtatások nélkül közöljük. A fotók a Gallicoop tulajdonát képezik. Link: http://elelmiszer.hu/cikk/harom_titok_a_tokeletes_pulykagrillezeshez 

Sült padlizsános krém házilag, ami azért kicsit más is? Na ezzel megnyerheted az otthoni vacsora csatát!

A hagyományos padlizsánkrém receptektől ez annyiban tér el, hogy pulykahús is van benne. De éppen ettől lesz más, és nem hagyományos, ami a cél is ennél a receptnél, mert megéri kísérletezgetni néha. Tuti vendégváró recept, de ha meglepetést akarsz a családi asztalra, akkor is tökéletes választás. 

2018_06_sult_padlizsanos_pulykahuskrem2_kicsi.jpg

Sült padlizsános pulykahúskrém

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 2 padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • bazsalikom (elhagyható)
  • olívaolaj
  • aszalt paradicsom

A padlizsánokat megmossuk, pár helyen villával megszúrkáljuk és sütőpapírral bélelt tűzálló edényben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, kihűtjük. A padlizsánhúst kikaparjuk, félretesszük.

A húst sózzuk, borsozzuk és az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük, kisebb darabokra vágjuk, pár húsdarabot félreteszünk, a maradék húst a padlizsánhússal együtt aprítógépbe tesszük és pépestre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott aszalt paradicsomot, a bazsalikomot, a finomra reszelt fokhagymát, beletesszük a félretett húsdarabokat és tálaljuk.

És jót tesz neki, ha a hűtőben áll egy éjszakát, hogy összeérjenek az ízek:) 

Ínycsiklandó grillezett pulyka - mindenkinek, aki jót akar enni:)

Ezzel a fogással nem lehet mellé lőni: könnyű is, finom is, grillezett is, van tészta benne, de a zöldségimádóknak sem kell nagyítóval keresgélni a tetszetős hozzávalókat. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni:)

2018_06_sult_paradicsomos_tesztasalata_grillezett_pulykamellel_3.jpg

Sült paradicsomos tésztasaláta grillezett pulykamellel

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg vékonyra szeletelt pulykamell
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg apró mozzarella
  • ½ dl olívaolaj
  • friss bazsalikom
  • őrölt bors
  • főtt tészta
  • a tálaláshoz:
  • friss bazsalikom
  • paradicsom

A paradicsomot megmossuk, félbe vágjuk, vágási felületükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. A paradicsomokat a tésztára szedjük, a visszamaradt olajból pár evőkanállal meglocsoljuk a húst és grillen vagy vaslapon minden oldalát pirosra sütjük. A paradicsom sütése után maradt olajjal meglocsoljuk a tésztát, belekeverjük a sajtot és a hússal, friss bazsalikommal, paradicsommal tálaljuk.

 Tipp: a tészta akár hideg is lehet, nem feltétlenül kell meleg frissen főtt tésztát használni a fogáshoz.

Egy finom pulykás, tésztás saláta jöhet?

Ismét visszatér a jó idő, legalábbis ezt ígérik, ezért mi is könnyű nyári ételt kínálunk Nektek. Jöjjön egy finom pulykás tésztasaláta, amit a citrom-petrezselyem bolondít meg.

2018_06_hideg_citromos-petrezselymes_pulykas_tesztasalata_3.jpg

Hideg citromos-petrezselymes pulykás tésztasaláta

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 dkg vékonyra szeletelt pulykamell
  • 2 bio citrom
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • őrölt bors
  • főtt tészta 

A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. A fele citromlével meglocsoljuk a megmosott, leszárított húst, 30 percre a hűtőbe tesszük, majd grillen vagy vaslapon kisütjük. Sózzuk, borsozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. A maradék citromlét és a reszelt héjat elkeverjük pár evőkanál olívaolajban, belevegyítjük a megmosott, leszárított, apróra vágott petrezselymet és összekeverjük a hideg tésztával és a hússal. Azonnal tálalhatjuk, de ha a hűtőben pár órát állni hagyjuk, még intenzívebb ízű ételt kapunk.

 

Gyors életmentő vacsora ötlet

A következő pulykás receptet könnyen és gyorsan el lehet készíteni, csak a sütésre kell odafigyelni. Lepd meg a családodat vagy párodat ezzel a könnyű, de mégis laktató sült pulykás fogással, ami akár egy jó filmnézés előtti gyors életmentő vacsora is lehet. 

2018_06_szalonnaban_sult_sajtos_pulykamell.jpg

Szalonnában sült sajtos pulykamell

Hozzávalók kb. 25 x 12 cm-es sütőtálhoz, 4-6 személyre:

  • 40 dkg vékony szeletekre vágott pulykamell
  • 30-40 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 tojás
  • liszt
  • Kb. 12 szelet vékonyra vágott húsos szalonna
  • a tálaláshoz: saláta

A tűzálló tálba fektetjük a szalonnákat, úgy, hogy minden szelet kicsit fedje a másikat és túllógjon a tál szélein.
A megmosott húst leszárítjuk, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és a sajtba forgatjuk és a szalonnára tesszük őket, szorosan egymás mellé. Akár két-három réteg vastagságban is megtölthetjük a tálat. Ha marad a panírozásból tojás és sajt azt összekeverjük és a húsra öntjük. Ráhatjuk a túllógó szanlonnaszeleteket és a 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kicsit kihűtjük, majd sütőpapírra borítjuk és megfordítva visszatesszük a sütőtálba, így a teteje most a szalonnasor lesz. Grill alatt kb. 15 perc alatt pirosra sütjük, hidegen vagy melegen, salátával vagy tetszőleges körettel tálaljuk.

Göngyölni jó:) Főleg, ha a pulyka és a szalonna találkozik

Igazi különlegességet mutatunk, ami nem mindennapi vendégváró falat vagy akár ebéd is lehet, salátával és akkor diétás nyári fogás, vagy bármi mással pl. meccs nézéshez is:)

2018_06_szalonnaba_gongyolt_pulykafasirt_4.jpg

 

Szalonnába göngyölt pulykafasírt

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 50 dkg darált pulyka felsőcomb
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 5 dkg zabpehely
  • 1/3 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • 8 szelet vékonyra vágott húsos szalonna
  • a tálaláshoz: zöldsaláta

A zabpelyhet vízzel leöntjük, kb. 20 percre félretesszük. A húst az aprított vörös- és fokhagymával, valamint a többi fűszerrel és a tojással együtt tálba rakjuk. A zabpelyhet jól kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A masszából golyókat formázunk, mindet lelapítjuk, 1-1 szalonnával körbetekerjük és grillen vagy serpenyőben, kevés olajban, közepes lángon mindkét oldalukon megsütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk.

Omlós szaftos hús a gyengéd?? Akkor ez a Te recepted!

Valami finomat és kiadósat ennél? Viszont sokat vacakolni sincs kedved? Akkor készítsed el az egyben sült pulykacombot, amihez kell egy éjszaka a sütés előtt, de megéri, mert garantáltan mindenki szeretni fogja:) 

2018_06_egyben_sult_pulykacomb3.jpg

Egyben sült pulykacomb

Hozzávalók:

  • 1-2 egész pulyka felsőcomb (filézve, szétnyitva) (kb. 2-3 kg)
  • 1/2 dl olaj
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 őszibarack
  • 2 sárgabarack
  • 2 vöröshagyma négybe vágva
  • 2 nagyobb sárgarépa nagyobb karikákra vágva 

A húst megmossuk, szárazra töröljük. A barackot megmossuk, a magokat eltávolítva, a gyümölcshúst pépesre aprítjuk. Hozzákeverjük a fűszereket, az olajat és mindent egy nagy méretű sütőzacskóba öntünk. A húst a pácba tesszük, a zacskó száját összefogva addig masszirozzuk, mozgatjuk, amíg a húst mindenhol bevonja a barackos massza. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

A sütőt 100 fokra kapcsoljuk, a sütőzacskóba 1/2 dl vizet öntünk, beletesszük a hagymát, a répát. A sütőzacskó száját összekötjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, pár helyen megszúrkáljuk, majd kb. 6 órán keresztül így sütjük. Az idő leteltével a sütőzacskót kivágjuk, a sütőt 180 fokra állítjuk és kb. 20 perc alatt a húst megpirítjuk. Salátával, tetszőleges körettel, szálakra szedve tálaljuk, melegen és hidegen is egyaránt kitűnő fogás.