Dobjuk fel a megszokott fasirtalapú húsgombócunkat valami különlegességgel - pl. csináljunk ragacsos húsgombócot! Könnyen elkészíthető, nem igényel sok konyhai munkát sem, ugyanakkor mégis kicsit más, mint a megszokott ízvilág. Úgyhogy hajrá, gasztro-kalandoroknak (is) ajánljuk:)
Ragacsos húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált pulykacomb
- 1 tojás
- 1 szikkadt zsele
- só
- őrölt bors
- 1/2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 csipet cukor vagy édesítőszer
- 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
- a sütéshez: olaj
A mázhoz:
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- só
- 25 dkg vékonyra vágott húsos szalonna
- 2 dl ketchup
- 1 evőkanál lekvár (barack vagy meggy stb.)
- 1 evőkanál almaecet
A tálaláshoz: friss saláta
A zsemlét pár percre bő vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a húshoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott hagymákat, a tojást és a fűszereket. Vizes kézzel golyókat formázunk és forró olajban minden oldalát pirosra sütjük.
A mázhoz megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, kiszedjük, félretesszük. A zsiradékon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a ketchupot, a lekvárt, az ecetet, pár percig melegítjük, beletesszük a húsgolyókat, párszor átkavarjük, hozzákeverjük a szalonnát és friss salátával vagy tetszőleges körettel tálaljuk.