Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én a rántott húst imádom, gyakorlatilag minden formában. A kicsi rántott húst, a nagy rántott húst, a lyukas rántott húst, a sütőben sült rántott húst, az olajban sült rántott húst, és sorolhatnám még hosszasan Gombóc Artúr mintájára. Most épp ez a rántott pulykatekercs a kedvencem, ami biztos, hogy húsvétkor is ott lesz az asztalon. Hogy is ne lenne, elvégre ott van benne minden, ami ilyenkor kell: sonka, tojás, torma. És mindez pulykamellbe tekerve!
Hozzávalók
60 dkg pulykamell
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
15 dkg főtt sonka
3 db tojás
2-3 dkg torma
1 db zsemle
2 dl tej
kis csokor petrezselyemzöld
A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
A sajtos krumplipüréhez:
főtt burgonya – kb 6 db krumpliból
3-4 evőkanál vaj
1 dl tej
só, bors
15 dkg Gruyere sajt
Két darab tojást megfőzünk, majd hagyjuk kihűlni, és ha kihűlt, villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a harmadik (még nyers) tojást, és összekeverjük. A hagymát felaprítjuk, a sonkát apró kockákra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sonkát, és kb. 10 percig pirítjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, a sonkás-hagymával együtt. Belereszeljük a tormát és a felaprított petrezselymet, és összekeverjük.
A pulykamelleket megmossuk, bevágjuk, és kiklopfoljuk, majd ráterítünk egy adag tölteléket, és feltekerjük. Hústűvel / fogpiszkálóval rögzítjük, majd bepanírozzuk, bő olajban kisütjük.
Közben elkészítjük a köretet is: a sós vízben megfőzött krumplihoz hozzáadjuk a vajat, a tejet, sózzuk-borsozzuk, és botmixerrel krémesre keverjük. Belereszelem a sajt kb. 2/3 részét, ha szükséges, még egy pici tejet, és összekeverem. Tálaláskor a maradék sajtot a tetejére szórom.